11 Saker Att Göra och Inte Göra med Din Takbox

När du väl har bestämt dig för att du vill ha en takbox till din bil, kommer din kommande campingresa eller familjesemester troligen kännas mycket bättre. Takboxar tillåter ju dig att transportera en mängd olika saker, med allt från sovsäckar till bagage.

Detta ger dig naturligtvis välbehövligt utrymme i baksätet eller bagageutrymmet i din bil. Det är alltså i princip alltid bra att ha en takbox.

Precis som alla andra produkter på marknaden kan det naturligtvis hända saker som gör att bilägare blir mindre nöjda än de trodde att de skulle vara när de äntligen hade installerat sin takbox, men det behöver inte vara så.

Faktum är att när du lär dig vad du ska göra och inte göra med din takbox på din bil eller skåpbil kommer du snabbt att upptäcka att du är helt nöjd med detta beslut.

För att vara säker på att du är nöjd med ditt beslut att lägga till en takbox till ditt bil, kom ihåg följande tips och förslag.

1. Tänk på bilens vikt

I varje bilägarmanual finns det en maxlast för just det fordonet, och det är bra att veta detta innan du beger dig ut på din bilresa med takboxen ovanpå din bil.

Som en tumregel kan de flesta takboxar rymma mellan 45 och 110 kg bestående av föremål som sovsäckar, tält eller extra bagage.

Du måste kontrollera denna vikt mot den rekommenderade vikten för din bil eller skåpbil och se till att din takbox inte överskrider den. Om din takbox är packad med för mycket saker kan den tynga ned bilen och orsaka skador på fordonet eller till och med olyckor när du är på vägen.

Om ägarmanualen rekommenderar att du inte lägger till mer än 90 kg till fordonet ska du inte gå över detta – även om takboxleverantören själv har en rekommenderad vikt som är högre. Att vara uppmärksam på vad din bruksanvisning rekommenderar är alltid det bästa du kan göra.

2. Var säker på att dina saker är säkra

Bara för att du använder en takbox betyder det inte att du bara kan kasta in dina föremål hur som helst. Se till att du packar takboxen precis som en resväska – med allt nära varandra och så tätt som möjligt. Du bör också tänka på vad du stoppar i takboxen. Ömtåliga saker såsom djur bör absolut inte förvaras i takboxen. Hunden skall tas hand om och exempelvis sättas i en bra hundsele i bilen. 

För att göra din saker ännu säkrare så kan du försöka att placera polyetenfolie ovanpå dem när allt är förpackat. Stoppa sedan in foliet runt takboxens kanter för att se till att alla föremål är så säkra som möjligt.

Använd också alla remmar ordentligt när du fäster din takbox på taket. Se till att remmarna är åtdragna så mycket som möjligt så att du är extra säker på att allt inuti takboxen – förutom takboxen själv – är så tryggt och säkert som möjligt.

Det är trots allt ingen mening med att ha en takbox om du inte ser till att allt passar som det ska innan du beger dig iväg. 

volymen-i-takboxen-1

3. Ta med dig extra utrustning på din resa

Låt oss inse det, oavsett kvalitet på din takbox eller hur mycket pengar du lagt på den, så går saker och ting ibland fel. En av de vanligaste sakerna som händer är att remmarna går sönder, vilket innebär att takboxen inte längre kommer att vara lika säker som den en gång var.

Det är därför det är så bra att ha extra remmar i bilen. De flesta av dessa remmar kan köpas antingen via tillverkaren eller till och med ett byggvaruhus eller en bagagebutik, och de är troligtvis till nytta om ett band går sönder medan du är på vägen. 

Du kommer troligtvis att veta när något band går sönder eftersom din takbox vanligtvis börjar låta på ett sätt som den inte brukar. När remmar går sönder bryts de vanligtvis en i taget, så du behöver inte ha dussintals remmar till hands.

Försök att ha med två till tre av dem någonstans i bilen. Det gör att kan lösa problemet omedelbart om detta händer.

4. Glöm inte att kontrollera däcktrycket

Även om du följer alla konstens regler och inte överbelastar din bil eller din takbox kommer du fortfarande att lägga extra tryck på dina däck.

Innan du börjar på din semester eller campingresa, se till att du kontrollerar trycket i dina däck så att det inte är för lågt eller för högt.

De flesta fordon har det rekommenderade trycket tryckt någonstans inuti bilen – vanligtvis på insidan av dörren någonstans. Det kan också stå i ägarmanualen, om du inte hittar det inuti bilen. Eftersom däcktrycksmätare är så billiga är det en bra idé att ha en i ditt fordon hela tiden.

Det är alltid en bra idé att kontrollera däcktrycket innan du åker, men om något ändras under resans gång kan du alltid stanna och kontrollera trycket igen bara för att se till att det är rätt.

Det är också viktigt att komma ihåg att när du fyller takboxen med saker, så bör du sprida ut föremålen så att vikten blir jämn. Detta kan också hjälpa till att hålla däcktrycket i ett säkert intervall.

5. Ignorera inte sikten

Om du kör med en takbox högst upp på ditt fordon måste du placera det korrekt så att alla andra förare på vägen ser det och också kan justera deras sikt. 

Din sikt – och sikten för alla andra förare på vägen – är avgörande för att alla ska vara så säkra som möjligt under körningen.

Detta är ganska enkelt att göra eftersom allt du behöver är att se till att din takbox är korrekt installerad enligt tillverkarens rekommendationer.

Takboxar som är installerade fel kan öka risken för olyckor avsevärt eftersom andra förare kanske inte kan se takboxen när de kör, vilket kan leda till en olycka.

Återigen, allt du behöver göra är att se till att din takbox är installerad på rätt sätt och är bra och säker innan du börjar köra. Detta bör ta hand om problemet.

6. Kör inte långa perioder utan paus

Att köra med en takbox innebär att extra tryck läggs på hela ditt fordon, inklusive dina däck och till och med din motor. Detta kan leda till att något går fel när du reser, inklusive ökad svårighet att köra och ökad chans att en olycka inträffar eller att däcktrycket blir för lågt.

Men det finns en enkel lösning eftersom allt du behöver göra är att stanna med jämna mellanrum och kontrollera både din takbox och ditt fordon för att se till att allt går som det ska.

När du stannar, kontrollera ditt däcktryck och kontrollera att remmarna fortfarande håller fast din takbox ordentligt och att den inte har rört sig under körningen.

Även om det är sällsynt, så kan takboxen röra sig lite och ibland hamna lite på sidan. Men om du kontrollerar din takbox regelbundet kan du snabbt åtgärda eventuella problem innan de blir för svåra att ta hand om eller kontrollera.

7. Var försiktigare i vissa situationer

När du kör runt med takboxen på din bil är det lätt att glömma bort den extra volymen eller vikten som är på, och göra något oansvarigt.

Om du kör in i ett parkeringsgarage, under en bro eller till och med under en motorväg, så står oftast den maximala höjden för att ta sig igenom tunneln eller bron. Var alltså uppmärksam på det numret så att du kan vara säker och inte skada varken takboxen eller fordonet. 

Innan du åker bör du veta hur mycket höjd din takbox har lagt till på fordonets höjd och därmed alltså känna till den totala höjden.

För det mesta kommer din takbox inte att lägga till så mycket höjd att du behöver oroa dig för att den skadas. Men du borde veta höjden på fordonet exakt så att du exempelvis med säkerhet kan undvika de låga hindrena när det är möjligt. Du kan hitta din bärgare dygnet runt året runt om du stöter på något problem.

8. Kolla med ditt försäkringsbolag innan du åker

Bilförsäkringsbolag behöver vanligtvis veta varje gång du gör en fysisk förändring av ditt fordon, såsom tillägg av en takbox eller till och med de räcken som håller den uppe.

Om du inte meddelar ditt försäkringsbolag att du har lagt till en takbox på din bil eller skåpbil och något senare händer som kräver att du gör ett anspråk, så kan det bli jobbigt för dig. De de i själva verket neka det fallet eftersom du inte meddelade dem innan angående förändringen.

När det gäller försäkring är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra, så se till att du meddelar ditt bilförsäkringsbolag för att göra dem medvetna om tillägget av takboxen.

Dessutom täcker vissa försäkringsbolag inte vissa typer av takboxar eller takräcken, så om du kan meddela dem innan du ens gör ändringarna är det ännu bättre. Se bara till att de vet vad som händer med ditt fordon så att det inte blir några potentiella problem senare.

9. Var uppmärksam på din bränsleförbrukning

Detta är särskilt viktigt när du har en SUV, och här är varför. Om du lägger mycket vikt på toppen av ditt fordon höjs tyngdpunkten automatiskt.

Eftersom SUV:ar redan har ett högre tyngdpunkt än Sedanbilar eller andra fordon kan detta resultera i sämre bränsleeffektivitet och en större belastning på din motor.

Faktum är att många SUV-ägare är förvånade över hur mycket extra bensin de använder helt enkelt för att de har lagt till en takbox på fordonet.

Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att göra saker lite enklare. När du handlar din takbox, så försök att leta efter en som är aerodynamiskt utformad. Detta kan hjälpa till att minska luftmotståndet, vilket kan förbättra din bränsleförbrukning åtminstone lite grann.

Med en SUV är det naturligt att använda mer bränsle än andra fordon när du har en takbox installerad, men att köpa rätt typ av takbox kommer nog göra det lite bättre för dig i slutändan.

10. Ignorera inte potentiella väderproblem

Vädret kommer alltid att påverka effektiviteten på din takbox. Hur? Mest för att när det regnar eller snöar kan sakerna som förvaras i takboxen bli fuktiga eller våta om rätt typ av takbox inte köptes från början.

När du ska handla din takbox, se till att du är noga med den terminologi som tillverkaren använder när det gäller hur skyddade dina saker är från väder och vind.

Till exempel kan takboxar vara vattentåliga eller vattentäta, men endast vattentäta takboxar ger 100% skydd mot regn och snö. 

Med en vattentålig takbox finns det alltid en risk att dina saker kan skadas om du stöter på svåra väderförhållanden. Så om vädret är opålitligt där du planerar att resa så är det en vattentät takbox du behöver.

11. Glöm inte bort att det finns många olika sorters takboxar

Om du är nybörjare på takboxar måste du lära känna dem lite innan du köper en. De sträcker sig från 250 liter till 560 liter eller ännu mer extra utrymme. Det finns också takboxar med mjukt skal eller hårt skal. Dessutom kräver vissa takräcken på ditt fordon medan andra inte gör det.

För att få ut det mesta av din takbox är det bäst om du lägger lite tid på dem så att du hittar en som passar dina behov.

Du bör också kontrollera att takboxen du just förälskat dig i kan passa just ditt fordon. Även om de flesta takboxar är gjorda för att passa en mängd olika fordon, är vissa endast gjorda för enskilda fordonstyper, och du måste veta detta innan du köper någon slags takbox. Lyckligtvis är alla dessa saker lätta att ta reda på eftersom det mesta av denna information finns online.

Spana in de senaste takboxarna

Se våra bästa takboxar här

Uppdaterad 2022-12-29