Bästa Thule Takbox – Bäst i test (2023)

Att få tillräckligt med utrymme i bilen för dina väskor och redskap utan att offra komfort och säkerhet är roadtripperns Rubiks kub.

Om du skräms över tanken på att packa bilen kan det vara dags att överväga att utöka fordonets lagringskapacitet med en takbox, och när det gäller takboxar är Thule ett namn du kanske redan har hört talas om.

Vår topplista över Thules Takboxar

Thule motion XT 1Thule Motion XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 6-8000 kr
Testvinnare och vårt första val när det gäller takboxar. Finns i flera storlekar och färger. Volym från 300-610 Liter. Klarar 75 kg. En populär och omtyckt modell som har bra kvalitet och finesser.
Till Butik | Autoexperten.se
takbox-thule-force-xt-xl-mattsvartThule Takbox Force XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 4-7000 kr
Även denna takbox är av mycket bra kvalitet och med bra finesser för låsning och lastning. Skillnaden till Motion är att den är lite enklare och lite högre.
Till Butik | Autoexperten.se
thule-vector-L-titanThule Vector
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 16-18000 kr
Högsta kvalitet och mest nöjda kunder har denna premiumboxen från Thule. Elegant och sportig design som gör att den smälter in fint på bilen. Lite framskjuten som gör att bakluckan går fri på de flesta modeller, har du stålarna så är det denna du bör satsa på!
Till Butik | Autoexperten.se
thule-motion-xl-alpine-titanThule Motion XT Alpine
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 9 000 kr
Thule Alpine är ett riktigt bra köp, förvänta dig att njuta av dubbelsidig öppning, en livstidsgaranti och ett riktigt snyggt utseende. 450L»232*95*35»Max 75kg
Till Butik | Autoexperten.se

Varje takbox hjälper dig att lösa dina utmaningar på resan. Med allt ditt bagage förvarat i din takbox kommer det att bli mycket lättare att hitta laddaren eller proteinbaren. Och tänk på det extra benutrymmet!

Thule har regelbundet utsetts till “bäst-i-test” och länge varit en av marknadsledarna inom takboxar och billagringslösningar. Med deras säkerhetshistorik, ett brett utbud av takboxstorlekar och användning av hållbara material av hög kvalitet är det inte svårt att se varför.

Denna guide till Thules biltakboxar ger dig den informationen som du behöver för att avgöra om en Thule takbox kommer att fungera för dig.

Innehåll

Våra favoritboxar från Thule

Att tänka när du köper Takbox från Thule

Vanliga frågor vid köp av Thule takbox

Våra favoritprodukter från Thule

Bästa takboxarna från thule

Vad är en Thule Takbox?

Biltakboxar har funnits ganska länge nu och det är en ständigt växande marknad, vilket gör det svårare och svårare att veta vad man ska köpa och hur man får valuta för pengarna. Thule grundades i Sverige 1942 och har sedan dess byggt upp sitt rykte för säkra, snygga och lättanvända takräcken och lastboxar.

Thules takboxar är slitstarka, hårda lastboxar som fäster sig på ditt biltak. Dessa mångsidiga produkter är utformade för att lösa ett brett utbud av lagringsbehov samtidigt som vägarna blir bekvämare och lämpligare för dig och dina passagerare. Från fältkök till snowboards, solstolar till flugspö, så finns det en förvaringslåda från Thule för nästan alla typer av bagage eller utomhusutrustning.

Uppfinningen av takförvaring har varit en uppenbarelse för vägresande och det är av goda skäl. Deras användbarhet är på många sätt imponerande. Idag kan du få en takbox i så många olika former, storlekar, färger och mönster. Men Thule gör det särskilt bra. Thules takboxkonstruktion är ganska lika mellan olika modeller men kan variera något beroende på önskad styrka och styvhet. De flesta takboxar från Thule ger möjlighet till åtkomst från båda sidorna vilket gör lastning och lossning mycket bekvämt.

öppning takbox thule

Hur mycket kan en Thule takbox rymma?

Thules utbud av takboxar är utformade för att rymma nästan all utomhusutrustning du behöver; lång och tunn för skidor och fiskespön till stor och skrymmande för alla dina camping- och utomhusredskap. Campare, klättrare, skidåkare och surfare hittar alla rätt storlekar och former för att rymma sin utrustning, utomhusutrustning eller bagage. Mängden redskap som din förvaringslåda rymmer beror både på lådans form och storlek, det vill säga, ju större ditt fordon är, desto större kan takboxen vara. Din Prius kanske inte kan rymma en av takboxarna med extra stor kapacitet, men din Suburban har inga problem med det.

Så hur mycket kan en Thule-takbox faktiskt rymma? Tja, förvaringsvolymen med en takbox från Thule börjar från 280 liter till 340 liter som i allmänhet rymmer packning för en eller två personer. I det övre intervallet finns det de över 570 liter som rymmer fem personers packning eller fler, beroende på typ av bagage.

De mest populära förvaringsboxarna ligger inom intervallet 420 till 510 liter och rymmer vanligtvis packningen för en familj på fyra. Längre modeller fungerar bra för skidor och fiskespön, och kortare takboxar räcker oftast för campingutrustningen och bagaget.

En medelstor takbox har ungefär samma kapacitet som bagaget på en Honda Accord. Du kan fördubbla ditt lagringsutrymme såväl som längden på föremålen du kan ta med dig. Till och med en tur till byggvaruhuset kan vara en lek med gott om plats i din takbox för skrymmande virke, förnödenheter och verktyg.

Om längden är viktigast för dig är Thule Force XT XXL, med sina 323 cm, den längsta Thule-takboxen. Dina nordiska skidor på 215 centimeter kommer att klara sig bra i den här boxen som kan rymma upp till sju par. Liksom Motion XT kan den extra stora Force XT lastas med upp till 75 kg och är ganska rymlig med 610 liter i volym.

Trots sin längd möjliggör designen på Force XT en enkel åtkomst till de bakre facken i de flesta standardfordon. Denna långa takbox från Thule är 95 cm bred och 47 cm hög.

Se vår lista med fakta och pris på olika takboxar från Thule här.

Vilken är den största takboxen från Thule?

Två Thule-modeller passar till beskrivningen av den största tillgängliga takboxen. Beroende på om du letar efter längd, bredd eller kapacitet kommer dessa två takboxar med stor kapacitet att rymma även den längsta och mest omfattande utrustningen.

Thules takbox med den högsta viktklassen är Thule Motion XT XXL. Den kommer att klara 95 kg redskap och har en kapacitet på 610 liter. Detta val har också den mest tillmötesgående bredden av alla Thule-takboxar, med sina 95 cm.

Motion XT XXL är 232 cm lång och 47 cm hög. Vid 25.5 kg är den också lättare än många större takboxar. Motion XT är unikt utformad för stor kapacitet och aerodynamik och passar ett brett utbud av fordon. Trots sin storlek rapporteras det av användarna den är tyst på vägen.

När det gäller bekvämlighet möjliggör Motion XT XXL en enkel åtkomst till bagageutrymmet och gott om utrymme för de flesta medelstora till stora fordon. Du vill inte betala för extra lagring och sedan förlora åtkomst till baksidan av ditt fordon. Öppningarna från båda sidorna är utrustade med lyftarmar och greppvänliga handtag för snabb och enkel åtkomst.

Hur tillverkas Thules takboxar?

Thules takboxar är kända för sin säkerhet, hållfasthet och hållbarhet. Takboxen i sig är tillverkad av fem lager superstark akryl i bilkvalitet, som ofta används för gjutningstillämpningar tack vare dess lätta vikt och slagtålighet. Om miljöfaktorer ingår i din önskelista för takboxar, kommer du bli glad av att höra att många produkter från Thule innehåller upp till 80% återvunnet material.

Ett stort ark av plasten värms upp och vakuumformas till önskad form. Thule-formar är utformade för att ge ytterligare styrka och stabilitet genom att införliva spår och andra fördjupningar. De flesta takboxarna är försedda med inbäddade stödstänger i lådans botten för ökad styvhet och viktbärande förmåga. Separata låsnings- och öppningsfunktioner via SlideLock-systemet säkerställer att lådan stängs ordentligt och lätt öppnas utan att behöva hållas eller stödjas. Du har också många val som påverkar utseendet och funktionaliteten hos din takförvaringslåda.

bygga thule takbox med kvalitet

När takboxarna används är de nästan alltid exponerade mot väder, vind och solen. Skalmaterialet behandlas för ultraviolett skydd för att förhindra blekning och andra solskador. Glänsande eller matt yta finns i svart, grått eller vitt, beroende på modell. Thule tillverkar flera typer av ytstrukturer. Till exempel har Sonic Alpine-lådan en gropformad topp, liknande ytan på en golfboll, designad för förbättrad aerodynamik. Diamantstrukturen från AeroSkin-tekniken av Thule Force hjälper till i aerodynamiken och leder även bort vatten från takboxen.

De flesta Thule takboxar har flera låsningspunkter längs enhetens sidor. Dessa mekanismer är unikt utformade för att fungera som både lås och gångjärn för att underlätta Thules dubbelsidiga öppningsfunktion.

Materialen som används i Thules takboxar klarar omfattande testning genom en rad parametrar. Att besöka Thules webbplats är ett äventyr. Thule gör mycket för att säkerställa att deras material tål alla möjliga typer av extrema väder.

Lådorna måste tåla slitagesimuleringar inklusive fall-, chock- och krocktester för att bekräfta materialets hållbarhet och draghållfasthet. Innan en Thule-låddesign godkänns, färdas den praktiskt taget jorden, genom den hårdaste arktiska kylan, störtregn, ökenvärme och kraftiga vindar.

Är Thules takboxar vattentäta?

Eftersom takboxar oftast utsätts för väder och vind så vill du gärna känna dig säker på att dina tillhörigheter är torra och rena när du når din destination. Thule takbox är, som de flesta hårdskalade takboxarna på taket, väderbeständiga men inte vattentäta. Men det är bara en teknisk detalj…

För att en produkt ska vara tekniskt vattentät måste den hålla insidan helt torr, även när den är nedsänkt i vatten. Thule takbox är utformad för att hålla fukt från regn eller snö ur lådan. Skalmaterialet är ogenomträngligt för vatten och öppningarna är försedda med tätningar som håller fuktigt och vått väder ute. Thules hårda skal och böjda aerodynamik bidrar också till väderbeständighet genom att snabbt leda fukt bort från takboxen.

Om extremt väder förväntas under din resa, behöver du inte låta det beröra dig för mycket. Så länge takboxen inte är överfylld och är stängd och låst ordentligt kommer din utrustning att vara torr.

Hur installerar man en Thule takbox?

Det kan finnas tillfällen när du inte behöver din Thule takbox på din bil, så det är viktigt att installationen och borttagningen av lådan är så enkel som möjligt. Thule har utformat sina fästsystem med bekvämlighet och säkerhet i åtanke.

Takboxar kräver att ditt fordon är utrustat med ett takräcke för att bära takboxens vikt. Många fordon levereras med ett fabriksinstallerat takräcke eller takstänger, men vissa gör det inte. Takräcken på eftermarknaden är dock många och du bör inte ha några problem med att hitta en som passar ditt fordon.

Som tur är så är många av Thule takbox utformade för att passa de flesta vanliga takräcken. För att vara säker rekommenderas det att du bekräftar att ditt takräcke är kompatibelt med önskad Thule takbox. Om du planerar att använda en takbox med större kapacitet, så ska du välja ett takräcke som är klassat för det viktintervallet. Thule och andra leverantörer tillverkar en mängd olika takräcken och erbjuder enkla online-metoder för att välja rätt räcke för ditt fordon.

Med rätt takhållare installerad är du redo att placera din Thule takbox på taket. För Thule takbox utrustad med Thules signatur AcuTight-bultar, se till att knapparna inuti lådan vrids för att helt öppna klämmorna som sträcker sig under lådan. Detta kommer att göra positioneringen mycket enklare. För de flesta takboxstorlekar behöver du en andra person för att lyfta lådan upp på taket. Med lådan vilande på takräcken, ska du utvärdera flera faktorer innan du fäster takboxen på dina takräcken.

Här är en youtube-film om just montering av takräcken från Thule:

Hur tar man bort en Thule takbox?

Thule, som är kända för sin användarvänliga syn på bekvämlighet, har sett till att det går snabbt och enkelt att ta bort en takförvaringsbox. För takboxar med AcuTight-spännmekanismen handlar det om att komma åt insidan och lossa varje knapp tills klämmorna som fästs på takräcket är helt öppna.

För system med U-byglar och plattor skulle du lossa de lättgreppliga knapparna och ta bort byglarna. När fästmekanismerna är urkopplade kan du lyfta takboxen från takräcket och placera den på en stabil yta.

Det rekommenderas, om inte din Thule takbox är en mycket liten modell, att du har en person som kan hjälpa dig att försiktigt lyfta ned takboxen från taket. Det kan vara frestande att göra det själv, men trots alla dessa kollisionstest vill du inte riskera att tappa lådan och riskera onödiga skador. 

En del som har plats till det monterar en takbox hiss i sitt garage, där man kan köra in under och lyfta av boxen med hissen. Har man platsen så är det absolut det smidigaste sättet.

takbox hiss till thule takbox

Hur låser man upp en Thule takbox?

Thules innovation gäller även för nycklar, lås och stängningsmekanismer, som är utformade med säkerhet och bekvämlighet i åtanke. Thule har också inbyggda skydd för att förhindra felaktig stängning och låsning av lådan.

Thule takbox med dual-side, alltså öppning från båda sidor, kommer att ha ett lås för båda sidorna som låses med samma nyckel. Många takboxar från Thule är utrustade med en nyckelinsats i mitten av ett ergonomisk och komfortabelt lås, vilket gör det enkelt att låsa upp och öppna lådan även med vantar eller handskar på.

Andra takboxar har Thules SlideLock-system med separata lås- och stängningsfunktioner. SlideLock-fliken flyttas i sidled för att stänga takboxen och har en indikator på att boxen är stängd och låst. För ökad säkerhet kommer nyckeln inte att vridas om inte alla spärrmekanismer är ordentligt inkopplade. Nyckeln kan inte tas bort från låset om inte lådans lock är stängt och låst ordentligt.

Kan en Thule takbox låsas upp utan nyckel?

Alla takboxar från Thule är försedda med mekanismer för låsning med nycklar. Varje ny takbox kommer med två nycklar. I momenten när man packar eller packar upp är det däremot inte ovanligt att lägga föremål på fel ställen. Om du tappat bort nyckeln till din takbox från Thule kan du köpa en ersättningsnyckel. Det fyrsiffriga numret är stämplat på låscylinderns framsida och skall se ut ungefär som N123. Numret är synligt även om takboxen är låst, och kommer att behövas för att säkerställa att du beställer rätt nyckel för ditt lås.

thule one key system till takbox med mera

Det kan ta några dagar till en vecka att ta emot ersättningsnyckeln. Om det inte är möjligt att vänta flera dagar kan du behöva hjälp av en låssmed. Eftersom säkerhet är ett av Thules största prioritet gör de det inte lätt att komma åt en takbox från dem utan nyckel. Så om du behöver använda takboxen i väldigt snart kan en låssmed vara det smartaste alternativet.

Om du inte kan komma åt din Thule takbox på grund av att låset är skadat finns det ersättningslås tillgängliga från Thule och andra leverantörer. Om en nyckel inte alls kan sättas in kan du behöva borra ut cylindern för att byta ut den. Om du gör detta, se till att du inte borrar i den omgivande plasten.

Ersättningslås och detaljerade installationsinstruktioner finns tillgängliga från Thule. Om ditt lås fungerar men du vill byta ut hela låscylindern kan du få en nyckel från Thule. Detta gör att du kan ta bort cylindern helt och ersätta den med en ny. På Thules webbplats kan du ange artikelnumret för din produkt och matcha din förvaringslåda med rätt ersättningscylinder.

Hur reparerar man en Thule takbox?

Så du åker in i ditt garage och glömmer bort att din takbox från Thule är på taket. Du öppnar inte riktigt garageporten när du åker in och den spricker eller får märken i lådan. Det krävs mycket för att skada en Thule takbox, men det kan hända. Ju kallare vädret är, desto styvare blir plasten, vilket gör den mer lättpåverkad av sprickor.

Det är möjligt att fixa en mindre spricka eller buckla själv med olika produkter, såsom epoxier, flytande gummi, flytande harts och lappar. Det finns många produkter, metoder och processer, var och en med sina egna detaljerade instruktioner om hur du kan slutföra din specifika typ av reparation. Processen innebär vanligtvis att applicera tejp för att stabilisera sprickan, fylla sprickan med den produkt du väljer, härda den, sedan slipa och efterbehandla den.

För betydande sprickor och bucklor rekommenderas att du tar kontakt med ett företag som erbjuder plastreparationer som utvärderar skadan och gör reparationen, om möjligt.

Om en Thule-funktion behöver repareras eller en del behöver bytas ut, kan du få ett brett utbud av reservdelar och utrustning för varje takbox som Thule tillverkar. Åtdragningsknappar, låsmekanismer, hårdvarusatser, locklyftare, tätningsband och många andra delar finns att köpa.

Vilket är det bästa sättet att förvara en Thule takbox?

Om du främst använder din takbox för skidåkning på vintern, kommer du utan tvekan att vilja ta bort den från taket och förvara den någon annanstans under sommarmånaderna. Det finns många praktiska förvaringslösningar för din takbox, beroende på din situation.

Om du har en källare, ett förråd eller ett garage med tillräckligt med utrymme för att lagra din Thule så är det bra. Se bara till att den placeras på en stabil, plan yta. Det kan vara till hjälp att placera en gammal handduk eller filt under takboxen, så om den förflyttas sig blir botten skyddad. Om du behöver förvara din takbox utomhus rekommenderas det att du täcker den med en presenning för att skydda den från konstant exponering för väder och vind.

Om du har problem med att hitta plats för att lagra din Thule takbox så är det inga problem. Du behöver inte gräva ut det bakom golfklubborna, jullådorna och campingutrustningen varje höst. Thule vet att garageutrymmet är värdefullt, så de har designat innovativa lagringslösningar för din takbox och annan utomhusutrustning.

thule-multilift-taklift

Thule MultiLift är ett remskivsystem som monteras på ditt garage eller källartak och lagrar din låda upp och ut ur vägen från dina andra prylar. Starka rep lindas runt din förvaringslåda och remskivsystemet gör att du kan lyfta lådan upp till taket. Lyftningen utförs med hjälp av ett vevsystem, vilket användarna föredrar framför hissar som kräver att användaren hanterar repen.

Det är viktigt att se till att hissen du väljer är klassad för den vikt du vill lagra. Thule MultiLift är en hissanordning med hög kapacitet som stöder upp till 100 kg. En gummistötfångare i övre änden förhindrar skador från kontakt med lyftmekanismen. Enheten levereras förmonterad med borrmönster för enkel installation. När din MultiLift inte lagrar din Thule-låda kan den tillgodose valfritt antal lagringsbehov, till exempel kanoter, kajaker eller surfbrädor.

Eftersom takboxar kan bli ganska smutsiga när de används, rekommenderas det att du rengör lådan väl varje gång du tar bort den från takräcket och förbereder dig för att förvara den. Detta förhindrar att förvaringsrep eller remmar repar ytan och säkerställer att smuts inte kommer att falla på huvudet medan du går ut ur bilen.

En rengöringslösning fri från alkohol, blekmedel och ammoniak rekommenderas. Det är en bra idé att förskölja lådan och sedan applicera rengöringslösningen och torka av lådan med en mjuk mikrofiberduk. Skölj noggrant med rent vatten och torka sedan med en annan mikrofiberduk. När du ska använda din takbox för din nästa bilresa är den då ren och klar att rulla.

Så, vad är det bästa sättet att lagra en Thule takbox? Allt beror på vad ditt tillgängliga lagringsutrymme tillåter. Om utrymmet är stort i ditt hus, erbjuder Thule MultiLift en kreativ lösning utan att uppta alltför mycket golvyta.

Ett antal exempel på lagring av din Thule takbox hittar du i denna artikel: förvaring av takboxar.

Vilka är bäst, Thules eller Yakimas takboxar?

Om du har börjat söka efter bästa takboxen för ditt fordon kanske du vet att Thule och Yakima leder marknaden. Thule är ett svenskt företag och dess produkter är världsledande för sin innovativa konstruktion och eleganta design.

Det finns också andra svenska företag såsom Packline och Calix, men dessa är tyvärr inte jämförbara globalt som med Thule och Yakima. Yakima, ett företag från Washington, är främst känt för sin produkteffektivitet och användbarhet.

Både Thule och Yakima förtjänar sina fantastiska rykten och tillverkar väderbeständiga, funktionella takboxar som både skyddar din utrustning och levererar den till sin destination. De två företagen är väldigt nära varandra när det gäller installation och uppmärksamhet på säkerhet och praktiskhet.

Båda erbjuder livstidsgarantier för sina takboxar, men Yakimas garanti har vissa begränsade funktioner. Vissa konsumenter föredrar Yakimas installationsmekanism, men Thules indikator eliminerar gissningar när man drar åt klämmorna.

Sammantaget tyder kundrecensioner och tester på att Thule har en liten kant över Yakima på grund av dess attraktiva, aerodynamiska design och specialiserade ytor. Dessa funktioner har dock ett pris, och Yakima vinner därför för budgetinriktade konsumenter. Dessutom erbjuder Thule fler val inom bilförvaringsprodukter och tillbehör. I slutändan kan det inte bli fel med någon av tillverkarna. Om du uppskattar stil och estetik och inte har något emot att betala lite mer är Thule en bra investering för dig.

Om du har färdats med din surfbräda eller ditt medeltida spelspjut som sticker ut i framsätet på din bil, kan det vara dags att komplettera din fordonsförvaring med en takbox.

Inte bara är för mycket redskap och bagage obekvämt för passagerare utan det kan också hindra förarens syn och påverka säkerheten. Takboxar är sannolikt inte en av de leksaker du köper och aldrig använder. Deras mångsidighet och funktionalitet har visat sig vara användbar, säsong efter säsong.

Att tänka på innan du köper en Thule takbox

Då var det dags att börja titta igenom de olika valmöjligheterna för att hitta din perfekta takbox, men glöm inte att först ta hänsyn till följande punkter:

  • Användningsområde – Det första att fråga dig själv är vad du planerar att använda takboxen till. Om det enbart är lite lättare utrustning kan det räcka att satsa på en Thule takbox med en lägre lastkapacitet, men om du å andra sidan exempelvis ska transportera vinterutrustning till en stor familj kan det behövas lite extra stor plats.
  • Var boxen ska monteras – Det finns Thule takboxar som monteras på ditt biltak, men det finns även andra varianter som fästs på baksidan av din bil. Boxar på taket gör det enklare att öppna upp bilens bagagelucka, men boxar baktill på bilen ser till så att du lättare kommer åt boxen. Välj därför själv vad som passar just dig.
  • Material – Det är viktigt att takboxen som du väljer ska kunna hålla i vått och torrt, så säkerställ alltid att boxen som du har fått upp intresset för är tillverkad av vattentäta material.

Vanliga frågor vid köpa av takbox från Thule

Takbox eller box som monteras bakpå bilen – vad är bäst?

Med en box på biltaket blir det enklare för dig att få tillgång till bilens bagageutrymme, men samtidigt blir det lättare att få tag på boxens last om den monteras bakpå bilen. Välj det som känns rätt för just dig.

Vilken lastkapacitet har Thules takboxar?

Lastkapaciteten varierar från takbox till takbox, så fundera på vad just du behöver innan köpet. Vissa boxar har enbart en lastkapacitet på omkring 30 kg medan andra ligger på mer än 100 kg.

Behövs ett takräcke för att montera takboxar?

Det är inte ett måste att installera ett takräcke då det exempelvis finns takboxar med ett magnetiskt system.

Related Posts

Uppdaterad 2022-12-29