Bästa Takboxen » Köpguide & Bäst i test (2024)

På jakt efter en takbox? Då har du hittat rätt. Vi har här gjort en stor guide med bästa takboxen just nu. Tips om vad du bör tänka på, lite fakta och vår topplista med bäst i test online för takboxar!

Bästa takbox topplista

Thule motion XT 1Thule Motion XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 6-8000 kr
Testvinnare och vårt första val när det gäller takboxar. Finns i flera storlekar och färger. Volym från 300-610 Liter. Klarar 75 kg. En populär och omtyckt modell som har bra kvalitet och finesser.
Till Butik | Autoexperten.se
takbox-thule-force-xt-xl-mattsvartThule Takbox Force XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 4-7000 kr
Även denna takbox är av mycket bra kvalitet och med bra finesser för låsning och lastning. Skillnaden till Motion är att den är lite enklare och lite högre.
Till Butik | Autoexperten.se
thule-vector-L-titanThule Vector
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 16-18000 kr
Högsta kvalitet och mest nöjda kunder har denna premiumboxen från Thule. Elegant och sportig design som gör att den smälter in fint på bilen. Lite framskjuten som gör att bakluckan går fri på de flesta modeller, har du stålarna så är det denna du bör satsa på!
Till Butik | Autoexperten.se
calix-takbox-nordic-loader-premiumCalix Nordic Loader Premium
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 9-10 000 kr
En box gjord i 100% återvinningsbar ABS plast. Calix har ett unikt system med dubbla plastskal som gör takboxarna styva och stabila trots lägre vikt. En slimmad takbox med fina betyg i tester.
Till Butik | Zidcore AB
packline-fx-suvPackline FX-SUV Vit el Svart
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 8 000 kr
Denna takbox från packline är framtagen för de med stor baklucka. En snygg och bra box i glasfiber. Finns i vitt eller svart med finesser som lastning från 3 sidor, spår för hajfena med mera. I denna butik kan du få alla packlines boxar lackerade i din egen bilfärg, riktigt smutt.
Till Butik | Mekonomen.se
Takbox, Universal
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐☆☆ (3/5) » Pris 2 500 kr
Storsäljare hos skruvat.se. En billig box som ändå är rätt ok, klart prisvärd för dig som inte använder den så mycket eller inte har så stora krav på finesser.
Till Butik | Skruvat.se

Varför vill man köpa en takbox?

Vi gillar att föreställa oss vägresor som det bästa av personlig frihet och familjetid. Det är vår chans att komma bort från vår dagliga rutin och låta oss uppleva naturen eller äventyret på den öppna vägen.

bästa takboxen just nu

När vi tänker på campingutflykter och vägresor tänker vi på lockelsen att vara i en ny stad varje dag, träffa nya människor, nya platser att se och äventyr som väntar runt varje hörn. 

Vad vi inte tänker på är besväret med att behöva släpa flera dagars campingutrustning och personliga förnödenheter.

Om du reser med vänner och familj vill du knappast skjuta all den utrustningen i bakluckan och ovanpå människor. Även om du bara reser med en annan person som sitter fram bredvid dig, kanske du fortfarande inte har tillräckligt med lagringsutrymme om du skjuter alla saker i där bak eller i bakluckan.

Det måste finnas ett bättre sätt – och tack och lov så finns det takboxar.

Oavsett om du ska åka och campa eller åka längdåkning är en takbox viktig för långa resor. De är snygga, robusta, rymliga och ger dig en elegant lösning på ditt lagringsproblem.

Med det sagt är takboxar allt annat än enkla. Tvärtom, det finns en stor variation mellan olika typer av takboxar. En takbox är en betydande investering, och du vill alltså vara säker på att du får en av de bästa modellerna på marknaden och ett alternativ som är perfekt för dina specifika lagringsbehov.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på vad du ska leta efter i en takbox, vilka modeller som är de bästa takboxarna på marknaden och vilka av dem som passar bäst för din nästa stora resa. Har du bråttom?

Om du inte har så mycket tid så kan du använda länkarna nedan för att snabbt hitta den Bästa Takboxen för dig i några olika kategorier. Du kan känna dig säker på att vi bara väljer de bästa produkterna…

– Bäst takbox totalt sett – Thule Motion XT 
– Bäst takbox med valmöjligheter – Thule Force XT 
– Bäst aerodynamiska design för takbox – Calix Nordic Loader Premium

Behöver du takräcken? Du behöver några takräcken för att dessa takboxar ska passa. Vi rekommenderar att du beställer dessa direkt från din biltillverkare, eller kika i vår guide för just bästa takräcken.

12 saker att tänka på när du köper takbox

Oavsett om du ska fiska eller åka till någon storstad, borde alla som vill köpa en takbox ta följande 12 faktorer i beaktande.

1. Priset

En av de första sakerna du förmodligen undrar över när du letar efter takboxar är priset. Du vill ha en takbox av hög kvalitet, men du vill inte betala en förmögenhet för den. Med det sagt vill du inte heller att den skall vara för billig – du får trots allt vad du betalar för, eller hur?

Så, hur mycket kan du förvänta dig att betala för en bra takbox?

En bra uppskattning för en genomsnittlig takbox är cirka 3000 kr. Men med fler funktioner och utsmyckningar kan du förvänta dig att betala ett par tusen kronor till. Storleken spelar också roll, och större takboxar blir naturligtvis något dyrare.

2. Säkerhet

Självklart spelar det ingen roll hur mycket pengar du spenderar på en takbox om den lätt rycks bort från ditt tak. Det är alltså av viktigt att du hittar takboxar som ger höga poäng när det gäller säkerhet. Du borde alltid leta efter takboxar som har lås för att hålla dina ägodelar säkra.

takboxsäkerhet lås på takbox

För övrigt är detta också en anledning till att det bästa är att välja en hård takbox över en mjukare variant. Det senare alternativen tenderar att vara billigare och kan vara bättre för kortare och mindre planerade resor. Med det sagt, är de är inte lika hållbara och kommer oftast inte med lås. Däremot bör alla hårda takboxar som är värda sitt salt komma med lås.

Deras hårdare exteriör, förutom att skydda dina ägodelar från väder och vind, skyddar också från potentiella tjuvar som knivar sönder din takbox och stjäl innehållet.

3. Hur bra takboxen sitter fast

Nu går vi från takboxens säkerhet till frågan om hur väl en viss taklåda håller sin plats. Det sista du vill är att spendera tusentals kronor på en takbox och packa all dina camping- eller vägresapackning för att det senare flyger av taket mitt i resan. När du väljer takboxar måste du därför inte bara vara uppmärksam på själva lådan utan också hur väl den håller sig på plats.

hur bra sitter takboxen fast

Det finns några grundläggande sätt som takboxarna säkras på sin plats. Takräcken är bland det vanligaste av dessa metoder, men också rep och band. Det är lämpligt att använda bra verktyg när du sätter fast takboxen.

Hur du säkerställer att din takbox är på plats beror också på vilken typ av bil du har. De flesta takboxar är utformade för att passa bra med taket på de flesta bilar, men du måste fortfarande se till att du har tillräckligt med utrymme för att kunna placera dem där uppe.

Ju mindre tak, desto mindre behöver du din takbox vara för att den ska kunna säkras ordentligt. Du ska undvika att välja takboxar som sträcker sig för långt bakom fordonets tak så att det inte flyger iväg.

Slutligen måste du tänka på hur din takbox kommer att fästas på plats under ogynnsamma väderförhållanden. Du vill inte att ett kraftigt vindkast ska blåsa bort takboxen direkt, eller att se starkt regn eller snö får den att glida av. Inte heller att fukt kommer in i takboxen och förstör dina ägodelar.

Av denna anledning har många ledande takboxar idag undersidor som förstärker hållfastheten med extra friktion för att hjälpa dem att hålla sig på plats. Dessutom, om du planerar att köra i våta förhållanden, ska du se till att skaffa en vattentät takbox.

4. Dess längd och bredd

Därefter vill du tänka på hur stor takboxen är, genom att börja med dess längd och bredd. Som nämnts ovan måste du självklart se till att din takbox inte är så stor att den glider bakåt eller välter över fordonets sida.

längd och bredd på en takbox

Samtidigt måste du se till att den är tillräckligt bred för att den ska kunna rymma allt du vill packa. Det betyder att du måste tänka på vad du faktiskt planerar att ha i dessa takboxar.

Om du till exempel använder dem för att transportera något långt och tunt, som till exempel skidor, fiskespön, basebollträn, hockey och innebandyklubbor eller liknande utrustning, måste du se till att du köper en takbox som är tillräckligt stor för att inte knaka dem.

Detsamma gäller bredd. Om du planerar att förvara väskor eller liknande i din takbox måste du se till att du har tillräckligt med utrymme för att förvara dem säkert utan att klämma eller krossa någonting.

5. Takboxens vikt

Sedan är det frågan om vikt. Olika takboxar har olika viktgränser. Dessutom kan olika fordon bära olika mycket vikt på taket. Du måste alltså se till att du väljer en takbox som kan bära dina föremål utan att förstöra bilens tak, och att takboxens egen vikt (tom och full) inte är för mycket för ditt fordons maxlast.

Hur svårt det är att montera takboxen avgörs både av dess vikt och av om du använder några hjälpmedel. Det kan vara värt att lägga någon tusenlapp extra på en lättviktare för att sparar jobb och tid när det är dags att använda den.

6. Hur den påverkar din körsträcka

Som om det inte räckte kan storleken och vikten på din takbox också ha en inverkan på din bils körsträcka. Det sista du vill är att tro att du har tillräckligt med bensin, för att sedan komma på att du inte har räknat med den extra vikten och luftmotståndet från din takbox. Enligt uppskattningar kan en takbox sakta ner din bil med 35% eller ca 4.25 kilometer per liter.

Detta kan spela in när du väljer vilken som är de bästa takboxarna för dig. En aerodynamisk box kan snabbt betala sin extra kostnad genom lägre förbrukning. I våra online tester och topplistor så har vi alltid med några alternativ med lågt luftmotstånd.

Med det sagt så finns det mycket variation och uppenbarligen många faktorer som spelar roll i dessa siffror. Därför är det bra om du gör din egen research och ser om taklådan du överväger är en bränslebov.

7. Hur aerodynamiska de är

Implicit i den frågan om bränsleförbrukning är hur aerodynamisk en viss takbox är. Ju mer aerodynamisk en takbox är, desto mer kan den minska luftmotståndet, vilket i sin tur kan hjälpa till att minska din bränsleförbrukning och öka din körsträcka.

Thule pacific 700 en av de bästa takboxarna

Tack och lov finns det ett brett utbud av släta takboxar där ute. Som beskrivs nedan finns det en estetisk sida i detta, men det finns också en viktig prestationsaspekt.

Naturligtvis är detta ett annat område där prestanda ökar med kostnaden. Ju mer aerodynamisk en takbox är, desto mer kommer den att kosta. Med det sagt, eftersom en aerodynamisk takbox kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen, kan det vara värt att investera i en dyrare takbox om du åker på långa eller frekventa resor.

Däremot kan större och tyngre takboxar vara billigare, men de är också den typ som mest sannolikt orsakar luftmotstånd och potentiella problem med bränsleförbrukningen.

8. Estetiken

Medan de andra punkterna i den här listan är mer riktade funktionen, låt oss pausa ett ögonblick för att tänka på dess form och utseende. Kanske bryr du dig inte om din takbox är stor och tung som får ditt fordon att se gammaldags eller absurt ut.

snygg takbox som passar bilen

Som sagt, som vi nämnde när vi diskuterade aerodynamikfrågan ovan, kan designen på din takbox ha en inverkan på hur väl din bil kan köra med den. Dessutom får en slätare byggnation med en finish som fångar solljus ett mycket attraktivare utseende. Bilen ser så mycket bättre ut ute på den öppna vägen när det glänser mellan bergens kurvor.

Ja, det kanske är subjektivt och känslobaserat, men varför ska du på dessa resor om du inte vill känna de känslor som kommer med respekt och äventyr? Om en estetiskt tilltalande takbox förstärker den känslan, är det väl bättre. Eller hur?

Oavsett om det gäller aerodynamik eller ren estetik, så vill du tänka på hur din takbox ser ut uppe på ditt tak.

Långa, snygga takboxar är det nuvarande modet. Dessa är ofta rundade fram och avsmalnar bak. Dessa tenderar också att vara de mer aerodynamiska. Vissa lite bredare takboxar tenderar däremot att öppnas uppåt, vilket innebär att de är byggda med mer utrymme uppåt och därmed något större lagringskapacitet än de längre, slätare alternativen.

Sedan är det frågan om färg. Uppenbarligen är detta ett mycket subjektivt val, och tack och lov kan du hitta de flesta av de bästa takboxvarianterna i regnbågens alla färger. Dessutom kan du ofta hitta dem i krom, matt och allt däremellan.

9. Dess volym

Det här är en viktig punkt – och du borde verkligen leta efter en takbox som erbjuder stor volym och bra lagringsmöjligheter. Hur väl det passar ihop med punkterna med de andra faktorerna som storlek, vikt och aerodynamik är en annan sak. Ser man bara på volym så är mer volym nästan alltid bättre.

volymen i takboxen

Hur en takbox kan uppnå den volymen är en annan sak. Långa och smala takboxar med liknande storlekar kommer sannolikt att erbjuda ungefär samma volym och lagringsmöjligheter. Det är “storlek”-delen som är nyckeln där. Olika storlekar erbjuder olika volymnivåer, och många ledande modeller kommer oftast i mer än en storlek.

Du måste alltså väga ditt behov av mer volym mot de andra faktorerna för att avgöra vilken storlek som passar bäst för dig.

10. Övergripande kompatibilitet

Som nämnts ovan är kompatibilitet också viktigt för att hitta den bästa takboxen. Du måste se till att din takbox faktiskt passar ovanpå ditt tak. Vi har redan pratat lite om att säkra den på plats, men det finns mer än att bara se till att det inte glider bakåt eller flyger av bilen.

kompatibla takräcken till din takbox

För det första är vissa takboxar utformade med vissa fordon och klasser i åtanke. Du ska alltså vara uppmärksam på de fordonsklasser som anges för var och en av takboxarna vi nämner nedan.

Oavsett om ditt fordon redan har takräcken installerade på taket kan det också göra stor skillnad i vilka takboxar som är kompatibla och hur du kan få dem att passa. Som nämnts tidigare kommer olika takboxar med olika takräcken. Du måste alltså kontrollera om dessa räcken kan fästas på din bils befintliga räcken och, om inte, om takboxen kan fungera med de som ditt fordon redan har.

Naturligtvis förutsätter detta att du har eller kommer att kunna fästa takräcken på ditt tak i första hand. Även om det inte är helt omöjligt att fästa en högkvalitativ takbox på ett “naket” tak (det är där dessa rep kan vara till nytta) kommer det att bli betydligt svårare.

Utan dessa takräcken kommer det att finnas färre saker på plats för att stoppa takboxen att glida runt eller till och med eventuellt glida från taket. Du måste alltså vara ännu mer försiktig med storleken, formen och vikten på takboxen du köper för takboxar utan takräcken.

Om det finns något bra med det är det att takräcken i vissa fall kan vara frustrerande att installera, så med ett naket tak behöver du åtminstone inte ta hand om den biten. Ändå är det värt den potentiella frustrationen för friktionen och den mycket överlägsna hållkraften som vanligtvis kommer med takräcken.

Men om ditt fordon inte alls är kompatibelt med antingen de räcken som levereras med en takbox eller andra som du kan köpa, är det lämpligt att använda exempelvis rep.

11. Hur den öppnas

Du kanske tror att detta skulle vara en av de enklaste faktorerna på vår lista. Hur kan sättet som en taklåda öppnas vara något som ger dig något extra? Huruvida en takbox öppnas på en eller båda sidorna eller inte, liksom hur den öppnas, är faktiskt verkligen viktigt.

öppning takbox

Som nämnts ovan tenderar takboxarna att öppnas antingen på en eller båda sidor. Naturligtvis låter den senare dig packa upp saker mycket enklare och snabbare genom att låta passagerare på båda sidor av bilen packa ned eller packa upp saker samtidigt.

Dessutom, om du har parkerat med ett hinder eller en vägg på ena sidan behöver du inte oroa dig för att du inte kan packa upp sakerna eftersom du lätt kan öppna från båda sidorna.

Du ska också tänka på i vilken riktning saker öppnas. Det finns taklådor som öppnas likt musselskal och öppnas därför uppåt, medan andra taklådor öppnas mot vänster, höger eller båda.

12. Hur ofta du skall använda den

Sist men inte minst ska du tänka på hur ofta du planerar att använda takboxen. Det kommer att ha stor inverkan på andra faktorer på listan. Om du till exempel reser ofta kan du vara villig att betala ett högre pris för en större takbox som erbjuder fler funktioner och bättre kvalitet.

Å andra sidan, om du bara reser ibland eller tar kortare resor, kan en mindre och mer prisvärd takbox vara ett bättre alternativ.

De Sex Bästa Takboxarna

Nu när vi vet vad vi ska leta efter i en takbox, låt oss sätta teorin i praktiken och se hur dessa faktorer ger oss de bästa takboxarna på marknaden.

1. Thule Takbox Motion XT

Den första takboxen på listan är en box som används flitigt tack vare sitt snygga och moderna utseende, dess hållbara material samt mångsidighet. Här finns det inte bara en storlek att välja mellan, utan sex olika varianter beroende på vad som blir passande för just dig.

Detta är ett bra exempel på hur en elegant, aerodynamisk, modern takbox bör se ut. Många storleksvarianter, bra kvalitet och extra funktioner gör den lätt till ett av de bästa takboxalternativen på marknaden idag.

Takboxen finns med samma grundutförande men med olika storlekar (L*B*H)

 • XXL – 232*95*47 cm – 610L Vikt 25,5 kg
 • XL – 215*91,5*44 cm – 500L Vikt 23,5 kg
 • L – 195*89*44 cm – 450L Vikt 20 kg
 • M – 175*86,5*46 cm – 400L Vikt 17,5 kg
 • Sport – 189*67,5*43 – 300L Vikt 16 kg
 • Alpine – 232*95*35 – 450L Vikt 25 kg

Kanske föredrar du den mest lättviktiga Thule Takbox Motion XT Sport som väger 16 kg och har en volym på 300 liter – eller så har du fått upp ögonen för den största varianten Thule Takbox Motion XT XXL med en vikt på 25,5 kg och en volym på 610 liter.

Vilken av de olika Thule-takboxarna du än väljer kan du förvänta dig hög kvalitet. Thule är ett svenskt märke som har lyckats att inte bara ta Sverige med storm, utan även många platser utanför vårt avlånga land. Thule Takbox Motion XT är en av deras många imponerande produkter som du kommer att få stor nytta av när du ska ge dig ut på bilsemester och gärna vill ha lite extra bagageutrymme.

Takboxen är enkel att öppna upp då du själv har möjligheten att välja om du vill öppna upp den från höger eller vänster sida. Du kommer på så sätt alltid åt din last. Takboxen klarar av väder samt vind, och för att säkerställa att takboxen aldrig far i väg vid blåsigt väder ingår ett särskilt greppsystem. Om du har planer på att dra nytta av takboxen när du ska ge dig ut på skidresor är det även väl värt att veta hur det får plats omkring sex par skidor i boxen. Thule Takbox Motion XT må ligga på den lite dyrare sidan, men det är stor valuta för pengarna som gäller.

Thule motion XT 1Thule Motion XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 6-8000 kr
Testvinnare och vårt första val när det gäller takboxar. Finns i flera storlekar och färger. Volym från 300-610 Liter. Klarar 75 kg. En populär och omtyckt modell som har bra kvalitet och finesser.
Till Butik | Autoexperten.se

2. Thule Takbox Force XT

Här kommer ännu en takbox från märket Thule, men den här gången är det tal om Thule Takbox Force XT. Välj själv mellan sex olika storlekar och få den takboxvarianten som du är i behov av. Om du satsar på den största av dessa takboxar rymmer den hela 500 liter eller 75 kg.

Thule Takbox Force XT är lite större på höjden än den tidigare nämnda produkten, och detta blir passande om du vill förvara utrustning som just tar upp utrymme på höjden. Kanske är en golfresa på ingång, och du är då i behov av att transportera din golfbag – eller så är det dykarutrustningen som ska få plats i boxen tillsammans med ryggsäckar och liknande. Oavsett vad finns Thule Takbox Force XT där för dig.

Med PowerClick-systemet är monteringsbesvären ett minne blott. Du kommer att höra ett klickljud när takboxen sitter på plats, så det är lätt som en plätt att fästa boxen på ett korrekt sätt. Öppna Thule Takbox Force XT från antingen höger eller vänster sida och få alltid snabb tillgång till din last.

Jämfört med Thule Motion XXL är Thule Force XT något mer överkomlig i pris med ett pris på cirka 6000 kr. Om du letar efter en förstklassig takbox men inte vill satsa på en Thule Motion XT är den en Thule Force XT du vill ha.

takbox-thule-force-xt-xl-mattsvartThule Takbox Force XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 4-7000 kr
Även denna takbox är av mycket bra kvalitet och med bra finesser för låsning och lastning. Skillnaden till Motion är att den är lite enklare och lite högre.
Till Butik | Autoexperten.se

3. Thule Vector

Detta är en till takbox från Thule med väldigt hög kvalitet och nöjda kunder. Premium modell med extra allt. Elegant och sportig design som ger ett snyggt intryck på de flesta bilar. Filtfodrad underdel, ledbelysning och ett Thule lid cover som skyddar vid förvaring.

När det gäller säkerhet har den ett centrallås, vilket anses som tillräckligt bra för att kunna slippa oron över tjuvar. Som med Power Click-systemet för Thule Force som listas ovan är allt du behöver göra att trycka ned locket och det klickar på plats. Detta är ett patenterat system kallat “FastGrip” som är en enhandsmanövrering med ett snabbfäste. Dessutom levereras denna modell med SKS-lås som hjälper dig att säkra enheten bättre.

Framskjuten placering på taket gör att du lätt kommer åt ditt vanliga bagage. En fullträff för dig som är beredd att betala lite extra.

thule vector framskjuten
thule-vector-L-titanThule Vector
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 16-18000 kr
Högsta kvalitet och mest nöjda kunder har denna premiumboxen från Thule. Elegant och sportig design som gör att den smälter in fint på bilen. Lite framskjuten som gör att bakluckan går fri på de flesta modeller, har du stålarna så är det denna du bör satsa på!
Till Butik | Autoexperten.se

4. Calix Nordic Loader Premium

Nästa produkt är inte en Thule-takbox, men Calix är sannerligen även ett välkänt märke som du inte vill missa. Just Calix Nordic Loader Premium är framställd som en utomordentligt exklusiv takbox för att fullända din bil och göra transport av all typ av utrustning riktigt smidig. Det finns både en vit och svart variant, så oavsett vilken bil du har finns det en takbox som passar dig perfekt.

Calix Nordic Loader Premium har dubbla plastskal, och detta ser till så att takboxen håller i vått och torrt. Materialet är dock inte bara robust, utan också fullkomligt återvinningsbart, så när du satsar på Calix Nordic Loader Premium tar du ett klimatsmart beslut. På insidan av boxen finner du en ljudisolerad matta för en tyst upplevelse ute på vägen. Med en lastkapacitet på 75 kg får en mängd utrustning plats i takboxen, så den är perfekt att ha redo inför nästa bilsemester.

Genom detta har man säger man sig ha uppnått kanske marknadens mest stabila takbox som man kan öppna från sidan. Den är dessutom tillverkad i 100% återvinningsbar ABS-plast.

Takboxen är rätt låg och strömlinje formad vilket gör den snygg på de flesta bilar. Lite fina finesser som har tillkommit på senare år är:

 • Handtag som ser ut som borstad aluminium
 • Ljudisolerande matta
 • Lastnät
 • Led-lampa

Den har även fått en ny infästning som har en inbyggd säkerhetsfunktion i vredet som används vid fastsättning vilket gör att klorna griper med rätt kraft runt lasthållarna. Nya Quick Grip 2.0 passar mot lasthållare med bredden 25-100 mm. 

Calix Nordic Loader Premium finns också både i svart och vitt. 

En slimmad takbox som får många fina omdömen i tester.

calix-takbox-nordic-loader-premiumCalix Nordic Loader Premium
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 9-10 000 kr
En box gjord i 100% återvinningsbar ABS plast. Calix har ett unikt system med dubbla plastskal som gör takboxarna styva och stabila trots lägre vikt. En slimmad takbox med fina betyg i tester.
Till Butik | Zidcore AB

5. Packline FX-SUV 2.0

För de som har en stor baklucka som exempelvis en suv så har Packline tagit fram den här modellen. Den har endast ett kort avstånd från den bakre fästpunkten till dess bakre del. Detta gör att du kan öppna din baklucka utan att den tar emot takboxen.

Är du ute efter en låg takbox som kommer att vara gynnsam för bränsleförbrukningen? Välj då Packline FX-SUV 2.0 som kan lastas från hela tre olika sidor. Du kommer på så sätt alltid åt din last oavsett hur du har parkerat bilen. Placeringen lite längre fram på taket ser även till så att du utan problem kan öppna upp bakluckan även när takboxen sitter på.

Packline FX-SUV 2.0 har en lastkapacitet på 75 kg eller en volym på 400 liter. Tänk på att du behöver beställa snabbfästen separat för att montera takboxen på ditt biltak. Med detta i åtanke kommer du dock säkerligen att älska Packline FX-SUV 2.0, och genom att förvara din utrustning uppe på taket får du mer utrymme över i din bil.

En snygg glasfiber box med lite fina finesser som exempelvis:

 • Öppningsystem som gör att man kan lasta från 3 sidor.
 • Styv och tyst
 • Ett spår för hajfena (antenn) bak på bilen
 • Dubbla lås

Monteras med snabbfästen som inte ingår vid ordinarie köp. Finns möjlighet att få denna lackad i bilens färg vilket såklart kan ses som ett stort plus.

packline-fx-suvPackline FX-SUV Vit el Svart
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5) » Pris 8 000 kr
Denna takbox från packline är framtagen för de med stor baklucka. En snygg och bra box i glasfiber. Finns i vitt eller svart med finesser som lastning från 3 sidor, spår för hajfena med mera. I denna butik kan du få alla packlines boxar lackerade i din egen bilfärg, riktigt smutt.
Till Butik | Mekonomen.se

6. Takbox, Universal

Takbox Universal är det smarta valet för dig som jobbar med en lite tajtare budget och är ute efter en billig takbox som ändå får jobbet gjort. Den här boxen har en längd på 189 cm, en bredd på 78 cm samt en höjd på 38 cm. Trots sitt billiga pris rymmer den upp till 470 liter, så du har gott om förvaringsutrymme att jobba med.

Takbox Universal kommer i en grå färg och monteras enkelt på biltaket utan någon längre monteringsprocess. Använd den sedan för att exempelvis transportera golfklubbor, dykarutrustningen, ryggsäckar eller andra händiga prylar som du är i behov av nästa gång du ska ge dig ut på vägen.

Takbox, Universal
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐☆☆ (3/5) » Pris 2 500 kr
Storsäljare hos skruvat.se. En billig box som ändå är rätt ok, klart prisvärd för dig som inte använder den så mycket eller inte har så stora krav på finesser.
Till Butik | Skruvat.se

Så utser vi bäst i test för takboxar

När vi skriver en guide som denna för bästa takbox så börjar vi med att läsa alla olika informationssidor som finns i ämnet. Vi går sedan igenom olika experters, leverantörers och användares recensioner, omdömen och betyg av olika takboxar.

Detta mynnar sedan ut i vår bäst i test lista över bästa takboxen. Det är såklart olika som är bäst för var och en men hittar du dem på vår lista så står vi för att det är en riktigt bra produkt.

Vår topplista bästa takboxen hittar du här.

Att tänka på när du köper din takbox

Nu har du förhoppningsvis lärt dig lite mer om hur olika takboxar fungerar samt vilka takboxar som imponerade på oss lite extra under våra tester. Innan du tar beslutet kring vilken takbox som blir rätt för dig kan du dock gynnas av att kika på följande punkter:

 • Att den öppnas från båda hållen – Det finns takboxar som du har möjligheten att öppna från två olika håll, och dessa kan vara guld värda att satsa på. Om det skulle finnas ett hinder på en av sidorna kommer du då fortfarande åt dina prylar.
 • Att lastkapaciteten räcker till – Hur stor belastning takboxen klarar av beror på vilken variant du köper. Om du exempelvis har en stor familj och ordentligt med utrustning att transportera bör du ha detta i åtanke när du väljer takbox.
 • Att takboxens längd blir rätt för din bil – Vissa bilar är mindre än andra, så se till så att du väljer en takbox som inte är för lång baktill. Du vill självfallet kunna öppna upp din bils baklucka medan takboxen sitter på.

Vanliga frågor vid köp av takbox

Kan jag förvara mina långa skidor i en takbox?

Det går bra i de flesta takboxar, en del är lite kortare och mer som en kvadrat vilket gör att de inte självklart får plats. Längd, bredd och höjd för innemåtten brukar alltid anges i butiken.

Vad brukar lastkapaciteten ligga på?

Vissa takboxar klarar enbart av 30 kg medan andra har en lastkapacitet på hela 100 kg. Beställ därför den varianten som blir rätt för dig.

Går det att montera takboxen på egen hand?

Det är fullt möjligt, men vissa takboxar kan vara relativt tunga, så ta gärna hjälp av någon närstående för att få upp boxen på taket. Eller använd en taklift.

Sammanfattningsvis

Du har ett brett utbud av valmöjligheter när du väljer en takbox – vilket är precis som det ska vara. Oavsett om du ska fiska, åka på camping eller bara åka på äventyr på vägen så handlar en resa om frihet, och frihet handlar om val.

Den bästa takboxen för dig som listas här kommer med utmärkta funktioner som gör var och en av dem till ett solklart val för dina olika tillfällen.

Därför bör du noggrant granska dina alternativ, överväga vilka funktioner från köpguiden som är viktigast för dig, se vilka takboxar som överensstämmer bäst med dem – och fira din valfrihet genom att välja den bästa takboxen för ditt nästa stora äventyr.

Fler lästips

Källor

https://www.sevenday.se/privata-pengar/kopa-takbox/

https://www.volvocars.com/-tank-pa-detta-innan-du-skaffar-en-takbox

http://calixroofboxes.com/produkter/nordic-loader-premium/

Uppdaterad 2022-12-29