Hyra eller Köpa Takbox? Guide [2024]

Takboxar är perfekta för att förvara dina resväskor och olika typer av utrustning på din fiskeresa eller årliga semester. Men det finns nog många som anser att det är en kostsam investering. I denna artikel går vi igenom hur du skall bestämma om du skall hyra eller köpa takbox.

Dagens takboxar finns i många olika typer av material, storlekar och mönster så att de kan rymma allt från några små resväskor till flera snowboards eller fiskespön.

Om du har en begränsad budget och har en planerad resa kan du överväga att hyra en takbox istället för att köpa en. Men är det verkligen det mest effektiva att göra?

Svaret beror naturligtvis på flera olika faktorer, så det rekommenderas att du tar följande aspekter i beaktande när du fattar detta beslut.

Hur många resor åker du på varje år?

Om du gör resor många gånger om året kan det vara mer prisvärt att  köpa en takbox istället för att hyra en. Takboxarna varierar i pris från cirka 500 kr till flera tusen kronor men med tanke på att hyra en medelstor takbox under tre dagar kan kosta ungefär lika mycket, kan det vara billigare på lång sikt att äga en takbox. Priset är enligt oss en avgörande faktor när du funderar på om du ska hyra eller köpa takbox.

Om du bara tittar på priset måste du naturligtvis göra din research och få exakta priset för uthyrning jämfört med att köpa en takbox. Storlekens kapacitet, metoden som används för att fästa takboxen på ditt fordon och materialet som takboxen är tillverkad av bör alla tas hänsyn till. Om du bara reser en gång om året eller ännu mer sällan, kan hyrning vara det bästa alternativet. Annars är det troligt att det är smartast och billigast att köpa takboxen.

Vår erfarenhet om hyra eller köpa takbox säger att det blir billigast att köpa en takbox direkt eftersom du då får en långsiktig investering istället för att hela tiden behöva vara beroende av någon som kan hyra ut en åt dig. Du vet heller inte vad du får när du hyr från någon, medan du vet exakt vad du får när du till exempel köper en Thule.

hyra eller köpa en takbox

Hur är takboxen ansluten till fordonet?

Metoden som används för att fästa takboxen på fordonet är också något att titta på. Många takboxar kräver att du har ett takräcke medan andra helt enkelt använder ett rep eller band för att binda takboxen till din bils tak.

Om takboxen som du just har blivit intressera dig för kräver ett permanent monterat takräcke och du inte är intresserad av att installera en av dessa på ditt fordon, kan du lika gärna fortsätta och hyra en takbox istället. Men det finns också takboxar som inte behöver takräcken. Har du hittat en sådan att hyra kanske du anser att det är lättast att hyra en, och då behöver du inte fundera på frågan om att hyra eller köpa takbox. På så sätt behöver inga permanenta ändringar göras på ditt fordon.

Om du redan har ett takräcke eller är villig att installera ett kan du antingen köpa eller hyra takboxen. I det här fallet kan du överväga andra faktorer innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Tänk bara på att du alltid bör kontakta takboxens tillverkare för att avgöra om ett takräcke krävs. På det sättet vet du säkert att det kommer inte att bli några överraskningar när du får takboxen.

Naturligtvis kan du hitta takboxar som inte kräver att du har takräcke. Om så är fallet kan du antingen hyra eller köpa takboxen du vill ha. Takboxar som inte behöver takräcke är vanliga hos företag som hyr ut takboxar. Det gör att du får många takboxar att välja mellan om du bestämmer dig för att hyra en för ditt fordon utan takräcken.

takräcke när du hyr takbox

Hur mycket saker kommer du att ta med dig?

Ännu en sak att tänka på i förväg är att bestämma hur mycket du har tänkt packa i takboxen. Takboxar finns i flera olika storlekar, som bestäms av antal liter, och de sträcker sig från mindre än 280 liter till över 850 liter.

Extra stora takboxar kan vara väldigt dyra men att hyra dem är inte alltid dyrt. Takboxarna som rymmer 560 till 850 liter är vanligtvis den typ av takbox som är som en mjuk väska,. Men det det finns även vissa hårda takboxar som rymmer väldigt mycket. Om du behöver en stor takbox och tänker använda den några gånger om året är det således bäst att åka och köpa en istället för att ständigt hyra den. Vår erfarenhet om hyra eller köpa takbox är att de allra flesta tjänar på att köpa en direkt, eftersom allas behov är olika och du vet aldrig exakt vad du får när du hyr en ny varje gång.

En stor takbox är dyr men kan vanligtvis köpas för under 1000 kr samtidigt som du nästan betalar detta belopp för att hyra den. När du hyr en takbox kommer du att betala mer för de större och de mest välgjorda. Står du och velar mellan att hyra eller köpa takbox är det oftast bäst att du helt enkelt köper din takbox om en stor storlek är det du vill ha.

Hur kommer du att förvara takboxen när den inte används?

Oavsett kostnaden för takboxen eller hur mycket du ska använda den varje år måste du också överväga vad du planerar att göra med den när den inte används. Att ha en takbox på ditt fordon kan öka din bränsleförbrukning och blir därmed dyrare att tanka. Det gör att de flesta tar bort sina takboxar när de inte används. Men vad ska du göra efter att du tagit bort takboxen?

Om du väljer en mjuk takbox gjord av polyester eller någon form av plast kommer den troligen att levereras med en förvaringspåse som du kan använda för att enkelt förvara den. Å andra sidan är takboxar med hårda skal lite mer utmanande eftersom du måste ha någon plats att hänga den när den inte är på ditt fordon. I de flesta fall installerar användare rack på väggarna i sina garage eller skjul som gör att de kan hänga takboxarna där.

thule-multilift

Om du väljer en mjuk typ av takbox spelar det ingen roll om du hyr den eller köper den. Å andra sidan, om du vill slippa besväret med att hitta en plats att lagra din hårda takbox, bör du hyra den istället. På det sättet behöver du aldrig oroa dig för att förvara din takbox ordentligt. Detta är särskilt viktigt om det finns begränsat med utrymme i ditt hem, din stuga eller ditt garage. Det är alltså viktigt att du tar hänsyn till ditt utrymme som du kan förvara takboxen på innan du bestämmer om du vill hyra eller köpa takbox.

Hyra eller köpa takbox?

Sammanfattningsvis är det helt upp till dig om du vill investera i en ny takbox eller hyra en. Det finns fördelar med båda varianterna beroende på en mängd olika faktorer såsom hur många resor du åker på varje år, hur du tänkt ansluta takboxen till din bil, hur mycket packning du skall ta med dig samt hur dina förvaringsmöjligheter ser ut. Det finns alltså många individuella aspektar att ta hänsyn till vare sig du tänkt hyra eller köpa takbox.

Ett populärt ställe att hyra en takbox på är på Hygglo. Vi rekommenderar dock att du köper en takbox eftersom det kommer att kosta mer pengar i längden att hyra jämfört med att köpa en direkt. Du bör dock se över dina förvaringsmöjligheter så att du kan förvara den säkert när den inte används. Om du är osäker på vilken takbox som är bäst på marknaden just nu rekommenderar vi vår artikel om de bästa takboxarna

Vill du läsa mer om takboxar och vad du ska välja så går gärna in på några andra guider om takboxlyft eller kanske en stor takbox, så hittar ni dem i länkarna här.

Uppdaterad 2022-12-29