Bästa Takboxen – Stort Bäst-i-test [2021] 🥇

Vi gillar att föreställa oss vägresor som det bästa av personlig frihet och familjetid. Det är vår chans att komma bort från vår dagliga rutin och låta oss uppleva naturen eller äventyret på den öppna vägen.

När vi tänker på campingutflykter och vägresor tänker vi på lockelsen att vara i en ny stad varje dag, träffa nya människor, nya platser att se och äventyr som väntar runt varje hörn. 

Vad vi inte tänker på är besväret med att behöva släpa flera dagars campingutrustning och personliga förnödenheter.

Om du reser med vänner och familj vill du knappast skjuta all den utrustningen i bakluckan och ovanpå människor. Även om du bara reser med en annan person som sitter fram bredvid dig, kanske du fortfarande inte har tillräckligt med lagringsutrymme om du skjuter alla saker i där bak eller i bakluckan.

Det måste finnas ett bättre sätt – och tack och lov så finns det takboxar.

Oavsett om du ska åka och campa eller åka längdåkning är en takbox viktig för långa resor. De är snygga, robusta, rymliga och ger dig en elegant lösning på ditt lagringsproblem.

Med det sagt är takboxar allt annat än enkla. Tvärtom, det finns en stor variation mellan olika typer av takboxar. En takbox är en betydande investering, och du vill alltså vara säker på att du får en av de bästa modellerna på marknaden och ett alternativ som är perfekt för dina specifika lagringsbehov.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på vad du ska leta efter i en takbox, vilka modeller som är de bästa takboxarna på marknaden och vilka av dem som passar bäst för din nästa stora resa.

Swipea i tabellen!

Produkt Volym Mått (cm) Öppning Vikt Slutbetyg
Thule Motion XT 450-610 liter Brett utbud av storleksalternativ Dubbelsidig ~20 kg beroende på storlek
Thule Force XT 300-500 liter Brett utbud av storleksalternativ Dubbelsidig ~20 kg beroende på storlek
Thule Pacific 700 420 liter L: 232
B: 70
H: 40
Ensidig (passagerarsidan) 15 kg
Calix Nordic Loader Premium 430 liter L: 225
B: 90
H: 28
Dubbelsidig 30 kg
Packline FX-SUV 2.0 400 liter L: 210
B: 90
H: 27
Bakifrån 25 kg
Calix H22 500 liter L: 225
B: 90
H: 39
Dubbelsidig 25 kg

Köpguide för Bästa Takboxen 2021: 12 Saker att Tänka På

Oavsett om du ska fiska eller åka till någon storstad, borde alla som vill köpa en takbox ta följande 12 faktorer i beaktande.

1. Priset

En av de första sakerna du förmodligen undrar över när du letar efter takboxar är priset. Du vill ha en takbox av hög kvalitet, men du vill inte betala en förmögenhet för den. Med det sagt vill du inte heller att den skall vara för billig – du får trots allt vad du betalar för, eller hur?

Så, hur mycket kan du förvänta dig att betala för en bra takbox?

En bra uppskattning för en genomsnittlig takbox är cirka 3000 kr. Men med fler funktioner och utsmyckningar kan du förvänta dig att betala ett par tusen kronor till. Storleken spelar också roll, och större takboxar blir naturligtvis något dyrare.

2. Säkerhet

Självklart spelar det ingen roll hur mycket pengar du spenderar på en takbox om den lätt rycks bort från ditt tak. Det är alltså av viktigt att du hittar takboxar som ger höga poäng när det gäller säkerhet. Du borde alltid leta efter takboxar som har lås för att hålla dina ägodelar säkra.

För övrigt är detta också en anledning till att du bör välja en hård takbox över en mjukare variant. Det senare alternativen tenderar att vara billigare och kan vara bättre för kortare och mindre planerade resor. Med det sagt, är de är inte lika hållbara och kommer oftast inte med lås. Däremot bör alla hårda takboxar som är värda sitt salt komma med lås.

Deras hårdare exteriör, förutom att skydda dina ägodelar från väder och vind, skyddar också från potentiella tjuvar som knivar sönder din takbox och stjäl innehållet.

3. Hur bra de sitter fast

Nu går vi från takboxens säkerhet till frågan om hur väl en viss taklåda håller sin plats. Det sista du vill är att spendera tusentals kronor på en takbox och packa all dina camping- eller vägresapackning för att det senare flyger av taket mitt i resan. När du väljer takboxar måste du därför inte bara vara uppmärksam på själva lådan utan också hur väl den håller sig på plats.

Det finns några grundläggande sätt som takboxarna säkras på sin plats. Takräcken är bland det vanligaste av dessa metoder, men också rep och band.

Hur du säkerställer att din takbox är på plats beror också på vilken typ av bil du har. De flesta takboxar är utformade för att passa bra med taket på de flesta bilar, men du måste fortfarande se till att du har tillräckligt med utrymme för att kunna placera dem där uppe.

Ju mindre tak, desto mindre behöver du din takbox vara för att den ska kunna säkras ordentligt. Du ska undvika att välja takboxar som sträcker sig för långt bakom fordonets tak så att det inte flyger iväg.

Slutligen måste du tänka på hur din takbox kommer att fästas på plats under ogynnsamma väderförhållanden. Du vill inte att ett kraftigt vindkast ska blåsa bort takboxen direkt, eller att se starkt regn eller snö får den att glida av. Inte heller att fukt kommer in i takboxen och förstör dina ägodelar.

Av denna anledning har många ledande takboxar idag undersidor som förstärker hållfastheten med extra friktion för att hjälpa dem att hålla sig på plats. Dessutom, om du planerar att köra i våta förhållanden, ska du se till att skaffa en vattentät takbox.

4. Dess längd och bredd

Därefter vill du tänka på hur stor takboxen är, genom att börja med dess längd och bredd. Som nämnts ovan måste du självklart se till att din takbox inte är så stor att den glider bakåt eller välter över fordonets sida.

Samtidigt måste du se till att den är tillräckligt bred för att den ska kunna rymma allt du vill packa. Det betyder att du måste tänka på vad du faktiskt planerar att ha i dessa takboxar.

Om du till exempel använder dem för att transportera något långt och tunt, som till exempel skidor, fiskespön, basebollträn, hockey och innebandyklubbor eller liknande utrustning, måste du se till att du köper en takbox som är tillräckligt stor för att inte knaka dem.

Detsamma gäller bredd. Om du planerar att förvara väskor eller liknande i din takbox måste du se till att du har tillräckligt med utrymme för att förvara dem säkert utan att klämma eller krossa någonting.

5. Dess vikt

Sedan är det frågan om vikt. Olika takboxar har olika viktgränser. Dessutom kan olika fordon bära olika mycket vikt på taket. Du måste alltså se till att du väljer en takbox som kan bära dina föremål utan att förstöra bilens tak, och att takboxens egen vikt (tom och full) inte är för mycket för ditt fordons maxlast.

6. Hur den påverkar din körsträcka

Som om det inte räckte kan storleken och vikten på din takbox också ha en inverkan på din bils körsträcka. Det sista du vill är att tro att du har tillräckligt med bensin, för att sedan komma på att du inte har räknat med den extra vikten och luftmotståndet från din takbox. Enligt uppskattningar kan en takbox sakta ner din bil med 35% eller ca 4.25 kilometer per liter.

Med det sagt så finns det mycket variation och uppenbarligen många faktorer som spelar roll i dessa siffror. Därför är det bra om du gör din egen research och ser om taklådan du överväger är en bränslebov.

7. Hur aerodynamiska de är

Implicit i den frågan om bränsleförbrukning är hur aerodynamisk en viss takbox är. Ju mer aerodynamisk en takbox är, desto mer kan den minska luftmotståndet, vilket i sin tur kan hjälpa till att minska din bränsleförbrukning och öka din körsträcka.

Tack och lov finns det ett brett utbud av släta takboxar där ute. Som beskrivs nedan finns det en estetisk sida i detta, men det finns också en viktig prestationsaspekt.

Naturligtvis är detta ett annat område där prestanda ökar med kostnaden. Ju mer aerodynamisk en takbox är, desto mer kommer den att kosta. Med det sagt, eftersom en aerodynamisk takbox kan hjälpa till att minska bränsleförbrukningen, kan det vara värt att investera i en dyrare takbox om du åker på långa eller frekventa resor.

Däremot kan större och tyngre takboxar vara billigare, men de är också den typ som mest sannolikt orsakar luftmotstånd och potentiella problem med bränsleförbrukningen.

8. Estetiken

Medan de andra punkterna i den här listan är mer riktade funktionen, låt oss pausa ett ögonblick för att tänka på dess form och utseende. Kanske bryr du dig inte om din takbox är stor och tung som får ditt fordon att se gammaldags eller absurt ut.

Som sagt, som vi nämnde när vi diskuterade aerodynamikfrågan ovan, kan designen på din takbox ha en inverkan på hur väl din bil kan köra med den. Dessutom får en slätare byggnation med en finish som fångar solljus ett mycket attraktivare utseende. Bilen ser så mycket bättre ut ute på den öppna vägen när det glänser mellan bergens kurvor.

Ja, det kanske är subjektivt och känslobaserat, men varför ska du på dessa resor om du inte vill känna de känslor som kommer med respekt och äventyr? Om en estetiskt tilltalande takbox förstärker den känslan, är det väl bättre. Eller hur?

Oavsett om det gäller aerodynamik eller ren estetik, så vill du tänka på hur din takbox ser ut uppe på ditt tak.

Långa, snygga takboxar är det nuvarande modet. Dessa är ofta rundade fram och avsmalnar bak. Dessa tenderar också att vara de mer aerodynamiska. Vissa lite bredare takboxar tenderar däremot att öppnas uppåt, vilket innebär att de är byggda med mer utrymme uppåt och därmed något större lagringskapacitet än de längre, slätare alternativen.

Sedan är det frågan om färg. Uppenbarligen är detta ett mycket subjektivt val, och tack och lov kan du hitta de flesta av de bästa takboxvarianterna i regnbågens alla färger. Dessutom kan du ofta hitta dem i krom, matt och allt däremellan.

9. Dess volym

Det här är en viktig punkt – och du borde verkligen leta efter en takbox som erbjuder stor volym och bra lagringsmöjligheter. Hur väl det passar ihop med punkterna med de andra faktorerna som storlek, vikt och aerodynamik är en annan sak. Ser man bara på volym så är mer volym nästan alltid bättre.

Hur en takbox kan uppnå den volymen är en annan sak. Långa och smala takboxar med liknande storlekar kommer sannolikt att erbjuda ungefär samma volym och lagringsmöjligheter. Det är “storlek”-delen som är nyckeln där. Olika storlekar erbjuder olika volymnivåer, och många ledande modeller kommer oftast i mer än en storlek.

Du måste alltså väga ditt behov av mer volym mot de andra faktorerna för att avgöra vilken storlek som passar bäst för dig.

10. Övergripande kompatibilitet

Som nämnts ovan är kompatibilitet också viktigt för att hitta den bästa takboxen. Du måste se till att din takbox faktiskt passar ovanpå ditt tak. Vi har redan pratat lite om att säkra den på plats, men det finns mer än att bara se till att det inte glider bakåt eller flyger av bilen.

För det första är vissa takboxar utformade med vissa fordon och klasser i åtanke. Du ska alltså vara uppmärksam på de fordonsklasser som anges för var och en av takboxarna vi nämner nedan.

Oavsett om ditt fordon redan har takräcken installerade på taket kan det också göra stor skillnad i vilka takboxar som är kompatibla och hur du kan få dem att passa. Som nämnts tidigare kommer olika takboxar med olika takräcken. Du måste alltså kontrollera om dessa räcken kan fästas på din bils befintliga räcken och, om inte, om takboxen kan fungera med de som ditt fordon redan har.

Naturligtvis förutsätter detta att du har eller kommer att kunna fästa takräcken på ditt tak i första hand. Även om det inte är helt omöjligt att fästa en högkvalitativ takbox på ett “naket” tak (det är där dessa rep kan vara till nytta) kommer det att bli betydligt svårare.

Utan dessa takräcken kommer det att finnas färre saker på plats för att stoppa takboxen att glida runt eller till och med eventuellt glida från taket. Du måste alltså vara ännu mer försiktig med storleken, formen och vikten på takboxen du köper för takboxar utan takräcken.

Om det finns något bra med det är det att takräcken i vissa fall kan vara frustrerande att installera, så med ett naket tak behöver du åtminstone inte ta hand om den biten. Ändå är det värt den potentiella frustrationen för friktionen och den mycket överlägsna hållkraften som vanligtvis kommer med takräcken.

Men om ditt fordon inte alls är kompatibelt med antingen de räcken som levereras med en takbox eller andra som du kan köpa, är det lämpligt att använda exempelvis rep.

11. Hur den öppnas

Du kanske tror att detta skulle vara en av de enklaste faktorerna på vår lista. Hur kan sättet som en taklåda öppnas vara något som ger dig något extra? Huruvida en takbox öppnas på en eller båda sidorna eller inte, liksom hur den öppnas, är faktiskt verkligen viktigt.

Som nämnts ovan tenderar takboxarna att öppnas antingen på en eller båda sidor. Naturligtvis låter den senare dig packa upp saker mycket enklare och snabbare genom att låta passagerare på båda sidor av bilen packa ned eller packa upp saker samtidigt.

Dessutom, om du har parkerat med ett hinder eller en vägg på ena sidan behöver du inte oroa dig för att du inte kan packa upp sakerna eftersom du lätt kan öppna från båda sidorna.

Du ska också tänka på i vilken riktning saker öppnas. Det finns taklådor som öppnas likt musselskal och öppnas därför uppåt, medan andra taklådor öppnas mot vänster, höger eller båda.

12. Hur ofta du skall använda den

Sist men inte minst ska du tänka på hur ofta du planerar att använda takboxen. Det kommer att ha stor inverkan på andra faktorer på listan. Om du till exempel reser ofta kan du vara villig att betala ett högre pris för en större takbox som erbjuder fler funktioner och bättre kvalitet.

Å andra sidan, om du bara reser ibland eller tar kortare resor, kan en mindre och mer prisvärd takbox vara ett bättre alternativ.

De Sex Bästa Takboxarna

Nu när vi vet vad vi ska leta efter i en takbox, låt oss sätta teorin i praktiken och se hur dessa faktorer ger oss de bästa takboxarna på marknaden.

Detta är ett perfekt exempel på hur en elegant, aerodynamisk, modern takbox ser ut. Kombinationen av storlek, omfattande lagringsutrymme och extra funktioner gör den lätt till ett av de bästa takboxalternativen på marknaden idag.

Takboxen finns i både 450- och 610-liters modeller, medan dess inre mått på XXL-modellen (deras största modell) är 232 x 84 x 41 cm, vilket klassas som väldigt bra jämfört med andra takboxar. Med detta sagt, medan den 610-liters varianten är på den längre och större sidan för takboxar, borde det inte vara ett hot för att kunna glida av baksidan av de flesta stora bilars tak.

Det öppnas på vardera sidan vilket, som nämnts ovan, kan göra det mycket enklare att packa ned och upp saker, vilket gör att man slipper mycket krångel. Dessutom är detta en takbox som är konstruerad för ogynnsamma väderförhållanden. Den har ett speciellt greppsystem som gör att den kan stanna på sin plats och inte glida runt när det är regnigt eller snöigt väder.

När det gäller lastkapacitet kan Thule Motion XT med säkerhet bära 75 kg. Säkerhetsmässigt är det kompatibelt med One Key System, vilket gör det mycket lätt att låsa den och hålla dina saker säkra.

Andra attraktiva funktioner som denna takbox erbjuder är:

  • En blank vit och svart yta
  • En lätt kropp av glasfiber
  • En robust konstruktion som håller packningen torr
  • Tillräckligt med lagringsutrymme för i genomsnitt fem till sju skidor eller tre till fem snowboards

För nästan 8000 kr är detta ett av de dyraste alternativen på marknaden. Som sagt så får du vad du betalar för, och det här är lätt en av de bästa exklusiva takboxarna, speciellt för dem som enkelt vill transportera skidor och liknande föremål.

Med Thule har vi ett annat alternativ som också har ett stort internt lagringsutrymme. Thule Force XT XL-varianten, som är den största modellen av Force XT, rymmer hela 500 liter. Det bör alltså klassas som perfekt för dem som vill packa för större familjer eller längre resor. Den kan enkelt transportera flera skidor och snowboards samt andra långa föremål som fiskepön, hockey- eller bandyklubbor.

Men med den extra storleken kommer extra vikt. Den väger dock något mindre än Thule Motion XXL, alltså 21 kg.

Den har en momentindikator som är integrerad med Power Click-systemet, vilket gör att du mycket enkelt kan montera den. Lägg den bara på plats och tryck försiktigt och lyssna efter klicket så är du good-to-go. Som med Thule Motion XT är detta en annan takbox som du kan öppna från vardera sida, vilket gör det mycket lättare att packa ned och upp.

När det gäller kompatibilitet ska du leta efter en lasthållare på cirka 40 mm i bredd. Lasthållaren kan göra den svårare att montera än andra alternativ i den här listan. Med det sagt, gör storleken och den aerodynamiska snyggheten den till en av de bästa takboxarna för dem som vill packa mycket saker utan att söka efter större och tyngre klämskalslådor.

Jämfört med Thule Motion XXL är Thule Motion något mer överkomligt till cirka 6000 kr. Om du letar efter en förstklassig takbox men inte vill satsa på en Thule Motion XT är den en Thule Motion XT du vill ha.

Detta är en till takbox från Thule med väldigt hög kvalitet och nöjda kunder. Den finns, till skillnad från Thules andra takboxar, bara i en storlek. Men denna storlek är perfekt för alla dina ärenden, så det gör takboxen väldigt användbar. Det gör så att du inte behöver skaffa flera olika takboxar beroende på när du skall använda dem. Den har gott om plats för både skidor och bagage med sina innermått 218 cm i längd, 59 cm i bredd och 37 cm i höjd. Med det sagt har den en lastvolym på 420 liter och väger endast 15 kg. 

När det gäller säkerhet har den ett centrallås, vilket anses som tillräckligt bra för att kunna slippa oron över tjuvar. Som med Power Click-systemet för Thule Force som listas ovan är allt du behöver göra att trycka ned locket och det klickar på plats. Detta är ett patenterat system kallat “FastGrip” som är en enhandsmanövrering med ett snabbfäste. Dessutom levereras denna modell med SKS-lås som hjälper dig att säkra enheten bättre.

Detta är dock en annan modell som erbjuder enkelsidig öppning, vilket möjliggör upp- och nedpackning på passagerarsidan. .

När det gäller dess uppbyggnad har Thule Pacific 700 en snygg avsmalnande design som minskar vindmotståndet rejält. Den aerodynamisk designen överförs till takräckena som används för att fästa takboxen på ditt tak. 

Denna moderna, låga, praktiska och rymliga takbox gör denna till ett grymt alternativ för dem som vill ha mångsidighet i användbarhet. 

Calix Nordic Loader Premium är en takbox utvecklad med fokus på kvalitet, design och användarvänlighet. Konstruktionen bygger mycket på Calix egenutvecklade teknik. Den har dubbla plastskal för att uppnå styvheten och stabiliteten från en glasfiberbox men med ABS-plastens lägre vikt. Genom detta har man uppnått kanske marknadens mest stabila takbox som man kan öppna från sidan. Dessutom tillverkad i 100% återvinningsbar ABS-plast.

Den låga, strömlinjeformade designen följer bilens linjer och skapar en integrerad känsla mellan takbox och bil. Den gör att din bil ser allt annat än billig ut, även om du kanske har en föråldrad SAAB. För att förstärka denna moderna design ytterligare har den inga synliga nitar på utsidan och blankt material på både lock och botten. Insidan av locket är vit på båda färgvalen, och vi alla vet ju att vitt är väldigt attraktivt. 

Nordic Loader Premium är dessutom uppdaterad inför årets säsong. Den har ett nytt handtag som ser ut som borstad aluminium. På insidan finns det en ljudisolerande matta,
lastnät för mer flexibel säkring av lasten och ny LED sensorlampa som reflekterar ljuset. Den har dessutom fått Quick Grip 2.0 med förbättrad hantering och montering. Samtidigt har den en inbyggd säkerhetsfunktion i vredet vilket gör att klorna griper med rätt kraft runt lasthållarna. Nya Quick Grip 2.0 passar mot lasthållare med bredden 25-100 mm. 

Calix Nordic Loader Premium finns också både i svart och vit vilket gör att du kan matcha din bil perfekt oavsett färg. 

Packline FX-SUV är specialutvecklad för höga SUV:ar, bilar med stora bakluckor eller bilar med korta tak – ock takboxen passar därmed perfekt till de allra flesta bilarna på marknaden. Anledningen till detta är att den endast är 39 cm från bakre fästpunkt till boxens bakkant.

Här kombinerar Packline vår kunskap om aerodynamik och design med resultatet av en mycket slimmad, bred, blank och låg takbox som sitter snyggt på alla typer av bilar.

Den ingår i Packlines populära FX-Serie där alla modeller är byggda i glasfiber för extra exklusivitet och komfort. Takboxen är bara 23 cm över takräcket, men rymmer ändå 400 liter – och skidor upp till 208 cm.

Den praktiska takboxen har en mängd användbara funktioner. Den levereras med iZi2connect-snabbfäste, för snabb och enkel montering. iZi2connect är ett välkänt system utvecklat av Packline som kan användas till många olika takboxmodeller. Dess unika öppning- och stängningssystem möjliggör upp- och nedpackning från hela tre sidor samtidigt. Den har också ett spår för antenn eller hajfena baktill för att underlätta dessa behov. 

Konstruktionen är stabil och ändå är vikten låg. Packline FX-SUV 2.0 har också dubbellås för extra säkerhet, och det bästa av allt – en garanti på hela 5 år. 

Calix ”High” volym H22 och H20 takboxar har en uppdaterad modern design med maximal flexibilitet i förhållande till lastbehovet. H22 har en lastvolym på hela 500 liter med längden 225 cm och H20 har 430 liter fördelat på 200 cm för att även kunna passa bilmodeller med lite kortare tak. Det gör att du kan välja den modell som fyller dina behov.

Den nya designen har också modern front och bakparti som framhäver den breda och stabila stilen, likt dagens moderna bildesign. Bakpartiet har en tilltagen utskärning för bilens antenn. Många av Calix takboxar är tillverkade i vakuumformad ABS-plast. För dig som tänkt använda Calix takboxar innebär det en mängd fördelar. ABS-plast har låg vikt, god hållfasthet och bra formbeständighet. Det är alltså ett väldigt bra material för just takboxar. Plasten tål dessutom stötar, värme, kyla och solljus (UV-skyddad). Dessutom är den helt återvinningsbar och därför ett utmärkt miljöval.

Calix H22 finns i en mängd olika färgval, inklusive blank svart, matt svart eller blank vit, så det finns helt klart något för alla. 

Sammanfattningsvis

Du har ett brett utbud av valmöjligheter när du väljer en takbox – vilket är precis som det ska vara. Oavsett om du ska fiska, åka på camping eller bara åka på äventyr på vägen så handlar en resa om frihet, och frihet handlar om val.

Den bästa takboxen för dig som listas här kommer med utmärkta funktioner som gör var och en av dem till ett solklart val för dina olika tillfällen.

Därför bör du noggrant granska dina alternativ, överväga vilka funktioner från köpguiden som är viktigast för dig, se vilka takboxar som överensstämmer bäst med dem – och fira din valfrihet genom att välja den bästa takboxen för ditt nästa stora äventyr.

Vill du jämföra själv?

Se alla takboxar på Autoexperten här.

Se alla takboxar på Mekonomen här.

Se alla takboxar på CDON här.

Related Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bästsäljare

Populära Artiklar

Köpguider

Tält som takbox – Bäst-i-test [2021] 🥇

Har du någonsin drömt om att kunna köra runt i din bil landet runt, utan att hyra husbil, husvagn eller tvingas göra en hotellvistelse? Då …

Läs mer →
Nybörjarguider

Hur kan jag undvika att bli för trött efter långkörning?

Om du planerar en kommande semester eller bilresa kanske du har funderat över om du kommer att känna dig utvilad när du äntligen kommer till …

Läs mer →
Nybörjarguider

Vad Du Ska Packa För En Familjeresa: 11 Saker Du Måste Packa

Så du har bestämt dig för att ta med dig hela familjen i bilen och åka bort på semester. Nu då? Det första du måste …

Läs mer →

Reklam

Add your ADSENSE CODE HERE

Kommer snart

Bilar och Fordon resebloggar.info SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Lanksida.se