Hur man minskar visslande, tjutande oljud från takbox – En Guide

Folk använder takboxar på sina fordon av flera olika anledningar, såsom att transportera cyklar, snowboards, golfklubbor, skidor, surfbrädor, kajaker och så vidare. Faktum är att många takboxägare upplever konstiga ljud från takboxen, som kan beskrivas som ett visslande eller tjutande ljud. 

Takboxar är speciellt gjorda för att placeras på toppen av din bil eller lastbil och bära många saker säkert och säkert, men ofta är de också mycket högljudda och bullriga föremål.

Om du är den stolta ägaren av en takbox men vill veta hur man kan minska takboxljudet, är den goda nyheten att det är lättare än du tror. Fortsätt läsa så får du veta mer. 

Innehållsförteckning

 • Vi börjar från början
  • Anpassningssatsen
  • “Tornen”
  • Tvärstängerna
  • T-spåradaptrar
  • U-bultar
 • Vad gör takboxarna bullriga?
 • Vad kan du göra för att minska takboxljudet?
 • Snabbtips om hur man tystar ner takräcket

Vi börjar från början

För att förstå hur takboxljud ​​uppstår måste du först förstå hur takboxen är fäst. Det finns flera delar i en takbox, och de består av följande:

Anpassningssatsen

Anpassningssatsen, som du måste köpa om du har ett tak utan fabrikstakräcke eller inbyggda takrännor. Om du har dessa föremål på ditt fordon behöver du inte köpa en anpassningssats. Om du köper en, kom ihåg att de är specifika för ditt fordon och inte är universella, vilket gör att du behöver hitta den rätta modellen för just ditt fordon. 

”Tornen”

“Tornen”,är fästa i anpassningssatsen och är universella. Det här är de saker som förhindrar att din utrustning flyger bort medan du kör.

Tvärstängerna

Tvärstängerna, håller ihop alla delar och är främst av typerna cirkulära, aero eller kvadratiska. Fyrkantiga tvärstänger är den billigaste typen, men kan också göra mest ljud eftersom de inte är aerodynamiska; cirkulära tvärstänger är ett bra “mittemellan-val” mellan kvadratiska och aerostänger; även om de är de dyraste ger de bästa resultaten: mindre buller, bättre bränsleeffektivitet och en mer attraktiv design.

För att ansluta takboxen till systemet måste du köpa antingen T-spåradaptrar eller U-bultar, och här är de viktigaste skillnaderna mellan dem:

T-spåradaptrar

T-spåradaptrar: dessa adaptrar sprider ut belastningen och minskar därför buller; de kan till och med användas med aero-tvärstänger och ser väldigt snygga ut när de har installerats.

U-bultar

U-bultar: dessa är universella och kan användas med alla typer av takboxar; de är dock inte användbara med aero-stänger och de kan ibland repa stänger av mjukare aluminium.

När du har köpt allt du behöver kan du montera takräcket och takboxen i ditt fordon. I de flesta fall kan du installera allt själv, men vissa stora takboxar kan kräva att två personer installerar den för att det ska bli korrekt utfört.

Vad gör takboxarna bullriga?

Många människor märker av ljud från vinden när takboxarna har installerats, särskilt när de åker i höga hastigheter. För det mesta orsakas detta ljud eftersom det finns luckor mellan stängerna och själva basen som takboxen befinner sig på, och när vinden går igenom dessa luckor, orsakar de ett visslande ljud som ibland kan vara ganska högt.

högt ljud från takboxen

Att lära sig att minska takboxljudet är enkelt när du lär dig några knep, såsom:

 • Ta lite rep och linda det runt tvärstången längst fram. Vik sedan den runt längden på dessa stänger och bind den på andra sidan i slutet. Detta orsakar störningar i luftflödet och minskar därför det irriterande visslande ljudet.
 • Flytta runt tvärstängerna lite grann; med andra ord, placera om ditt räcke. Du kan flytta räckena framåt eller bakåt, vilket kan göra att ljudet minskar.
 • Tejpa runt ändar på rören eller vid fästen, allt för att förändra luftströmmarna kan hjälpa. Även att exempelvis vira ståltråd på olika ställen kan hjälpa.
 • Försök med någon förändring vid fästena, som snäpps fast i tvärstången för att skapa ett jämnare luftflöde. Det finns att köpa hos vissa butiker.
 • Överväg att köpa en vinge. Detta är dyrt, men också den mest effektiva lösningen när du upptäcker hur du kan minska takboxljudet. Det effektiviserar inte bara ditt fordon mycket mer och minskar bullernivån, utan minskar också luftmotstånd och gör därför fordonet mer bränsleeffektivt.

Alla dessa är sätt att minska det ljud du hör när du kör med en takbox fäst på ditt fordon. Det finns dock andra saker du också kan leta efter. 

Vad kan du göra för att minska takboxljudet?

Om du är säker på att dina torn och tvärstänger är säkrade på rätt sätt och din takbox fortfarande gör buller, finns det några saker du kan kontrollera och ändra för att eliminera bullret. Takboxen måste också säkras på rätt sätt, men här är några förslag när du letar efter idéer om hur du kan minska takboxljudet:

 • Kontrollera föremålen du förvarar i takboxen för att se till att de är säkra. Om de är monterade eller ligger fel kan det orsaka bullret. Remmar och monteringspunkter bör justeras vid behov så att cykeln eller andra föremål sitter fast ordendligt och inte rör på sig. Redskap kan säkras med dragkedjor eller snören vid behov, så länge det räcker för att hålla dem fast och säkra. 
 • Eftersom basstället går in mellan ditt fordon och redskapet bör det också kontrolleras. Om du drar tvärstängerna från sida till sida kan det ge dig en uppfattning om hur säkert racket är. Du kan behöva säkra dina stödtorn eller binda ner dina fästen eller remmar för att få det till stället där det behöver vara.
 • Kontrollera dina kontaktpunkter för att avgöra om någon av dem gnuggar mot bilens yta. Du kan använda väderstrippning på dessa punkter för att dämpa problemet, och även om det inte finns något märkbart ljud, hjälper strippningen till att skydda fordonets yta därefter.

Behöver du ny takbox eller kanske tillbehör, gå via denna annons för att få extra bra priser…

Thule motion XT 1Thule Motion XT
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 6-8000 kr
Testvinnare och vårt första val när det gäller takboxar. Finns i flera storlekar och färger. Volym från 300-610 Liter. Klarar 75 kg. En populär och omtyckt modell som har bra kvalitet och finesser.
Till Butik | Autoexperten.se

Snabbtips om hur man tystar ner takräcket

När du försöker undersöka hur du kan minska takboxljudet handlar de flesta av de förslag du hittar om att se till att allt är korrekt installerat och tätt och säkert så att det inte finns någon chans att luft rör sig genom det. Allt som är permanent fäst vid ditt fordon måste säkras, liksom själva takboxen.

Om inget fungerar kan du alltid ta ditt fordon till en återförsäljare så att proffsen kan se till att allt är fäst och säkert nog för att hålla din utrustning och din takbox så tyst som möjlig. Då slipper du försöka lösa det själv och kan istället lägga tid på andra saker. 

Läs gärna flera av våra guider och recensioner som du hittar i vår meny. Förslagsvis denna om förvaring av takboxar.

Uppdaterad 2022-12-29